V Bělé a Radimi vznikne nová kanalizace. „To bude také největší a nejdůležitější akce města za posledních několik let. Celkový rozpočet je 36,5 milionů a tato stavba bude dokončována ještě v roce 2017," říká lužský starosta Radek Zeman.

Oprav by se měl dočkat i městský úřad, a to nejen zvenčí (fasády, okna), ale také zevnitř. Přízemí bude modernizováno tak, aby občané mohli vše vyřešit na jednom místě a nemuseli putovat po budově od jedněch dveří ke druhým.

Dětí stále dost

Velkou kapitolou letos bude místní mateřská školka, do níž se plánuje investovat 1,3 milionů korun na dokončení potřebných inovací v podobě modernizace kuchyně, postavení nového chodníku či oprava fasád a podobně.

„Po dvojitém rozšíření MŠ v minulých letech jsme kapacitu naší školky navýšili na 108 dětí, už třetí rok je beznadějně zaplněna a ještě několik následujících let bude. Z toho důvodu bylo potřeba do lety zanedbané budovy výrazněji investovat," říká starosta.

Také návštěvníci hradu Košumberk by už letos mohli pocítit chystané změny, neboť město plánuje vy budovat v areálu nové sociální zařízení. Zároveň však bude třeba zpevnit hradní zdi, jejichž pevnost už nahlodal zub času.

Jak uvádí kastelánka Hana Truncová, Košumberk se už plně připravuje na zahájení turistické sezóny 19. března. To zde začne oblíbená Velikonoční výstava. „Právě jsem dodělal sádrovou imitaci pečené kachny, kterou dáme jako doplněk hodovní tabule. Obcházím místní ženy, aby nám na výstavu něco napekly, děti už malují vajíčka," vyjmenovává kastelánka jen zlomek přípravných prací.

Nová kniha

Letos by mělo být hotové také Volnočasové centrum. Dokončení by mělo stát necelý milion korun. Přestěhovat by se sem mělo například Rodinné centrum DaR Luže, pro nějž tu vznikají tří místnosti – kuchyňka, herna a dílnička pro tvořivou činnost. „Ve starých prostorách už se trochu mačkáme," poznamenává vedoucí Marie Doležalová.

Investice z lužského rozpočtu nepůjdou jenom do stavebnictví. Na letošek se totiž plánuje vydání druhého dílu obsáhlé a velmi oblíbené historické publikace Luže v dějinách. Kniha sice měla vyjít už na konci uplynulého roku, nicméně, jak podotýká starosta Radek Zeman, precizní zpracování mnoha informací si vyžádalo delší čas.

Druhý díl vyjde v nákladu 1000 kusů a město na něj vyhradilo částku půl milionu korun. Jak uvádí lužský místostarosta Jiří Sochor, zájem ze strany čtenářů je veliký a předpokládá se, že by se krátce po vydání mohlo až 300 svazků hned prodat.