Před rekonstrukcí prostor v bývalé budově nižšího stupně Základní školy Sladkovského nabízela školka kolem sto padesáti míst pro děti předškolního věku, nyní jich je přes dvě stě.

Po spojení Základních školy na Školním náměstí a Základní školy Sladkovského došlo k uvolnění prostor v těsné blízkost školky.

„Kdybych byl malý Petr Řezníček, chtěl bych chodit do této třídy,“ řekl místostarosta Petr Řezníček při úterním dni otevřených dveří.

Zrekonstruované prostory s novými umývárnami jsou vybavené nábytkem pro malé děti. Jako v pohádce o trpaslících si lidé musí připadat při pohybu ve třídách.

„Město využívá uvolněné prostory po základních školách opět na školské účely,“ vysvětlil místostarosta Pavel Kobetič, který má chrudimské školství na starost.

Úpravou prošla i zahrádka za školou, kde vzniklo dětské hřiště i s mělkým bazénem. Stavební úpravy, vybavení dvou tříd a doplnění zařízení kuchyně se vyšplhalo na více než milion tři sta tisíc korun. Dalších sto padesát tisíc stál z finančních prostředků nákup nové myčky a sporáku do kuchyně.

„Rekonstrukce probíhala celé dva měsíce a těším se na to, jak si budeme školku dále zvelebovat,“ vysvětlila ředitelka mateřské školy Lenka Marková, která během prázdnin koordinovala veškeré úpravy a úklid ve školce. Na předškoláky je přichystáno šestnáct vychovatelek.

Kapacitu školek se snaží rozšiřovat i v jiných obcích. K základní škole v Morašicích se obec také rozhodla přistavět novou školku.

(les)