Osm milionů korun

Městu Chrudim dluží různé subjekty z různých důvodů zhruba 11 milionů korun. Většinou jde o dluhy za bydlení, částka činí necelých osm milionů. „Snažíme se počty dalších neplatičů za pronájem bytu nebo nebytových prostorů, snižovat důslednou lustrací jejich platební kázně vůči městu, a to už při žádosti o přidělení městského bytu nebo nebytového prostoru. Pokud má radnice s kýmkoliv z minulosti negativní zkušenost v tom smyslu, že nezaplatil za nájem, poplatky za odpad, poplatky ze psů, pokuty a podobně, , byt nebo nebytový prostor jednoduše žadateli nepřidělí," uvádí chrudimský místostarosta Miroslav Tejkl.

Některé bytové nájemní smlouvy se obtížněji ukončují, a tak už dlouhou dobu je město Chrudim neuzavírá na dobu neurčitou. Většinou platí jeden rok a někdy i jen pár měsíců. „U problémových nájemníků se nájemní smlouvy jednoduše neobnoví a dlužné částky vymáháme v soudním řízení případně se soukromým exekutorem na závěr," upřesňuje Miroslav Tejkl.

Poslední šance?

Města nemají stejné postavení při vymáhání dluhů za bydlení, jako soukromí majitelé domů. Jako veřejnoprávní korporace má ze zákona celou řadu povinností v sociální oblasti . Je to pak znát i v rámci soudních řízení. „Při jednáních se tak na nás při soudy snaží apelovat, abychom se nějak dohodli a poskytli dlužníkovi poslední šanci. Přitom těch šancí dáváme skutečně hodně," zdůrazňuje místostarosta Tejkl. Za poslední přibližně tři roky se podle jeho slov podařilo v různé fázi vyklízení dostat z bytů více jak třicet problematických uživatelů. Ti obvykle krátce před příchodem exekutora z bytu sami uprchli.

Kromě dluhů na bydlení nejsou zanedbatelné ani dluhy na různých poplatcích a pokutách. V této oblasti nepoužívají úředníci jako vymáhací způsob soudní rozsudky, ale volí různé bloky a platební výměry. Ten, kdo dluží za odpad, by si tudíž měl uvědomit, že nemusí na něj být podána civilní žaloba, aby mohl přijít exekutor.

Rozlohou a počtem obyvatel menší město Hlinsko eviduje více než devět milionů korun pohledávek. Radnice proto přistoupila ke krokům, které mají zefektivnit výběr dlužných částek a především předcházet vzniku dluhů.

Hlinecká radnice změnila osobu soudního exekutora, kterému zasílá podklady k vymáhání. Výrazně zkrátila dobu nájemních smluv u bytů: první platí tři měsíce, druhá půl roku a teprve potom se s ohledem na platební morálku zvažuje delší časový úsek.

Dohod je nyní méně

V Hlinsku v současné době došlo i k výraznému snížení počtu dohod o splátkách s dlužníky. Z pohledu radnice je často totiž takový postup víceméně kontraproduktivní. Naopak je volen mechanismus, kdy po příslušné předžalobní výzvě je ponechána určitá taxativní lhůta. Následuje žaloba na vyklizení a elektronický platební rozkaz tak, aby se dlužník nemohl vyhnout platbě. Po rozhodnutí soudu si ponechává město příslušnou dobu a odesílá věc na exekuci.