Podle chrudimského starosty Petra Řezníčka jde nyní především o to, že strážníci musejí ve stávajícím počtu odsloužit příliš přesčasových hodin. „Při stálém růstu požadavků občanů na zajištění veřejného pořádku už nebylo možné stávající počet 18 strážníků udržet," konstatuje starosta.

Stovky hodin navíc

Místostarosta Miroslav Tejkl pak ještě připomíná, že obecně je doporučován počet jednoho strážníka na každou tisícovku obyvatel. Čtyřiadvacet strážníků je ale pro Chrudim příliš a jak starosta ujistil, takové navýšení zatím radnice rozhodně nechystá.

Starostův argument o vytíženosti strážníků doplňuje vrchní strážník Josef Kudrnka, když říká, že muži v uniformách ročně odslouží až 350 přesčasových hodin. „S tím se tak tak vejdeme do zákoníku práce. V rámci přesčasových hodin například zajišťujeme i veškeré služby při dohledu na veřejný pořádek ve Slatiňanech," připomíná velitel.

Práce přibývá

Nepoměr mezi někdejšími třemi strážníky a budoucími devatenácti je nicméně stále značný a nabízí se tedy otázka, co je jeho příčinou.

„V začátcích jsme obvykle ročně evidovali nějakých 500 až 700 podnětů od občanů. Toto číslo se postupně vyšplhalo až někam ke nynějším třem a půl tisícům podnětů. Máme také pult centrální ochrany, s nímž se spojena nejen ostraha některých nemovitostí, ale jenž slouží i pro komunikaci například s lidmi ve zdravotní nouzi," dodává Josef Kudrnka.

Nejde jen o pokuty

Zásahy městských strážníků bývají občas značně různorodé. Je to například jen pár týdnů, kdy strážníci ve spolupráci s republikovou Policií ČR zadrželi muže podezřelého z krádeže vloupáním do jednoho z chrudimských papírnictví.

Jen krátce poté zasahovali městští strážníci také při zadržení pachatele podezřelého z vloupání do jednoho z domů ve Střelecké ulici.