VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michaela Naumecová dostává za své domácí džemy ocenění. Babičky by měly radost

Sobětuchy – Michaela Naumecová se zabývá výrobou marmelád, sirupů a povidel. Její poctivé výrobky sklízejí ocenění.

5.10.2016
SDÍLEJ:

Michaela NaumecováFoto: Radek Naumec

Jak jste se k výrobě těchto dobrot dostala? Případně kdy se stalo, že jste výrobky začala oficiálně nabízet k prodeji?
Uvažovala jsem, jak skloubit rodinu a práci, chtěla jsem něco tvořit a zrovna jsem si přečetla článek o paní, co vyrábí marmelády a živí se tím. Zkusila jsem to také. Od nápadu po první prodej to byla ale dlouhá cesta, která trvala více než rok.

Výroba marmelád, sirupů a povidel je věc nejen časově, ale i prostorově náročná. Kolik toho stihnete uvařit a kde vlastně berete ovoce?
Co se týče prostoru, v domě mám malou výrobnu, ve které navařím jen zhruba stovky skleniček. Není to žádná průmyslová výroba, nepoužívám stroje. Vše zpracovávám ručně, od krájení ovoce a vaření, po plnění do skleniček a ručně psanou etiketu. Ovoce kupuji od místních sadařů a zároveň je tím podporuji. Proč dovážet ovoce přes půlku planety, když zde máme kvalitní ovoce? Bylinky do sirupů jsou většinou z mé zahrádky.

Nemohli jsme si nevšimnout, že jste za své výrobky dostala i ocenění. Jaké to bylo?
Ano, jsem moc hrdá na to, že jsem loni i letos získala za své džemy ocenění Regionální potravina. Letos jsem uspěla se dvěma svými dobrotami i v soutěži MLS Pardubického kraje. Od začátku jsem držitelkou regionální značky ŽELEZNÉ HORY. Nejen v těchto soutěžích hrdě podporuji Sobětuchy a je to pro mě důležité.

Ve vaší nabídce jsou i velmi zajímavé výrobky a netradiční kombinace, jako třeba šeříkový sirup nebo rebarborový džem s vanilkou. Kde čerpáte inspiraci pro výrobu?
Inspirace je všude, čerpám z časopisů, knih i internetu. Zajímavé rady mi dávají i nakupující na jarmarcích a jejich reakce jsou pro mě velikým přínosem. Tak například kombinaci meruňky+jahody s velmi zajímavou, nečekaně výbornou, voňavou a s krásnou barvou, mi poradila jedna šikovná maminka ze Sobětuch a já jí tímto děkuji.

Limonádu z vašich sirupů nabízí i v hospůdce u Spálenských, kde jinde lze vaše výrobky koupit?
Nabídka limonád v hospůdce u Spálenských je skvělý příklad spolupráce na lokální úrovni. Já nasbírám bylinky na své zahrádce, zpracuji v Sobětuchách a tady se také limonáda vypije. Co je víc? Své výrobky nabízím nejvíce na jarmarcích, přímo svým zákazníkům, kteří se ode mne dozví, že vše zpracovávám ručně, pracuji s kvalitními českými surovinami a nepoužívám žádné chemické přísady, dochucovadla ani aromata. Je to poctivá práce a výroba, jako za časů našich babiček.

Tomáš Jirotka

Autor: Redakce

5.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Chrasti.
5

Chrastecká škola plánuje investice za 18 milionů

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

O voličský průkaz je možné požádat do středy

Pardubický kraj – Volby do Poslanecké sněmovny se kvapem blíží. Kdo by rád odevzdal svůj hlas, ale nebude se 20. a 21. října zdržovat v místě svého trvalého pobytu, můžeš volit na voličský průkaz v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území České republiky.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

V Hošťalovicích otevřeli novou zbrojnici

Hošťalovice – Malá vesnice, za kterou končí Pardubický kraj má od soboty 14. října novou hasičskou zbrojnici.

Václav Větvička zavře arboretum

Luže – Ve čtvrtek ve 14 hodin se v Hamzově léčebně uskuteční 14. podzimní zavírání parku a arboreta.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení