Nejprve mě nalákala osiková remízka a pomalinku lezoucí a kvetoucí sasanky. Na starých hlízách sasanek se z jara objevuje druh houby hlízenka sasanková, ale bohužel se ještě žádná neukázala. V nedalekém smrkovém porostu rostlo velké množství jedlé penízovky smrkové. Mezi penízovkami se objevila helmovka šiškomilná, která je trochu podobná penízovce a též roste se smrkové šišky.

Navštívil jsem loňská spáleniště, zda se už konečně objeví první spáleništní druh. Na jednom ohništi se klubala první peziza. Bude se asi s největší pravděpodobností jednat o řasnatku fialovou.

Pomalinku se šouním na své už známé ucháčoviště, kde pravidelně v tuto dobu nalézám ucháče obecného. Ten je veden mezi nejedlými, či jedovatými druhy hub, z důvodu, že ucháč obsahuje látku gyromitrin. Gyromitrin byl objeven teprve před 25 lety u ucháče obecného a působí podobně jako jed muchomůrky zelené. Jde o to, že ucháč jedlý byl ještě před půl stoletím tzv. kodexovou houbou, mohl se prodávat na trhu. Otravy se projevují až za několik desítek hodin. Lze ho konzumovat bez úhony několikrát po sobě, a pak je najednou z ničeho nic jedovatý. Podle ing. J. Kříže z mykologické poradny v Brně mohou toxin vytvářet bakterie, které někdy tuto houbu napadají. Proto se raději tohoto druhu vyhýbejte.

Na ucháčovičti roste ještě vzácnější ušíčko černé, které jsem měl odebrat několik plodniček do muzejního herbáře. Odtud odcházím pro exsikát, který mám domluvený s tím, že půjde pod mikroskopické určení. Na tomto místě přecházím přes zvířecí stezku a hned koukám, jak po mě lezou čtyři klíšťata. Nakonec jsem jich polapil devět různých velikostí. Proto buďte obezřetní a po každé procházce se důkladně prohlédněte! Letos se těmto potvorám bude velice dařit.

Houbaři, kteří sbíráte smržovité houby a jiné jarní druhy, máte se skutečně na co těšit. Už se na několika místech republiky objevila kačenka česká, ucháč obrovský, destice a jiné podobné druhy.

Jiří Laštůvka „Kudláček"