Zbrojařská firma Jaro-Army chce v lesích mezi městem Chrast, Zaječicemi a Smrčkem znovu otevřít starý muniční sklad. Některým obyvatelům města se ale tento záměr nelíbí. Podle chrastecké starostky Martiny Lacmanové se po hospodách ve městě dokonce povídá o zamýšleném uskladňování semtexu nebo jaderných hlavic.

„To je samozřejmě nesmysl. Město mělo k dispozici obsáhlou bezpečnostní zprávu, v níž bylo na 250 stranách přesně vypsáno, co se ve skladu bude skladovat. Půjde o standardní munici v podobě nábojů. Nebudou tu tedy skladovány žádné výbušniny ani trhaviny," uvedla starostka, která přitom čerpá z vyjádření výrobního ředitele Jaro - Army Lukáše Kozáka, publikovaného právě ve zmíněné zprávě. „Všem lidem, kteří vyjádřili své obavy, jsem umožnila, aby do bezpečnostní zprávy nahlédli rovněž. Já osobně jsem se pak spolu se zástupci dalších samospráv okolních obcí zúčastnila i dvouhodinové schůzky přímo v prostoru budoucího skladu. Myslím, že pokud bude vše organizováno tak, jak bylo uvedeno, riziko bude minimální."

Zaječický starosta Róbert Pavlačič říká: „I mně lidé volali a říkali mi třeba, že se teď budou bát chodit do okolních lesů na houby. Sám jsem měl zpočátku také jisté obavy, ale když jsem si zástupce firmy vyslechl, nabyl jsem přesvědčení, že existence muničního skladu nebude problémem. Pokud tedy bude dodrženo vše, co je uváděno ve zmiňované bezpečnostní zprávě."

Starosta obce Smrček Miroslav Brychnáč říká hned, že by se bez stovky tun munice v blízkém lese cítil klidněji. „Zaujalo mě, že sklad má hlídat pět lidí, ale jen na ranní směnu. Podle mě by měl muniční sklady, spíš než soukromé firmy, spravovat stát," míní starosta.