„Stále hledáme dobré nápady. Třeba připravujeme zajímavé pexeso. Prostoru na tvoření je spoustu, ale limitují nás dvě věci čas a finance," říká slatiňanský tajemník Josef Prokš.

Pohled na minulost

Brzy tak dojde řada na velký, v průměru více než 200 cm měřící, dřevěný koláč, který zbyl po památném buku červenolistém. Téměř dvě stě let starý strom rostl v zámeckém parku, než jej napadla houbová choroba.

Podle Josefa Prokše se dřevina impregnuje, aby ji nezničila plíseň, avšak už nyní je vystavená za altánkem před Švýcárnou. Trpěliví počtáři mohou sčítat letokruhy, ale město plánuje stáří stromu připomenout pomocí významných historických událostí.

„Buk zasadili Auerspergové, od nichž začne časová osa. Chtěli bychom na ni umístit krále a prezidenty naší země, starosty Slatiňan i významné historické události, aby si lidé uvědomili, v jakých dobách tu ten strom už byl," doplňuje tajemník. Tuto novinku uvidí návštěvníci Švýcárny během následujících měsíců.

Zvelebování okolí muzea nové herní prvky pro děti či sázení květin a stromků má však svoje úskalí. A tím jsou sami návštěvníci. Někteří z nich nerespektují cedulky „Nedotýkat se" či lano zabraňující v dalším postupu, a tak vybavení Švýcárny všelijak poškozují.

Umělý hlídač

„Ne všechny děti se chovají úplně šetrně. Vždy se může něco stát, ale rodiče by si měli potomky usměrnit, aby naše vybavení záměrně nedevastovali," poznamenává pracovnice muzea Stanislava Jedličková s tím, že malí vandalové například podupali čerstvě zasázené květiny kolem rybníčku, nebo výrazně zredukovali peří na ocasu vycpaného kohouta v expozici.

Vedení Slatiňan se proto rozhodlo umístit do nově otevřené místnosti představující starou chlév bezpečnostní kameru. „Je zde hodně věcí na poškození, a když návštěvníci uvidí kameru, hned budou opatrnější," dodává Josef Prokš.