„Děkujeme všem, kteří se na projektu podíleli," říká ředitel Amalthey David Svoboda, když přebírá klíče od vozu a pokračuje: „Auto bude v pohybu od pondělí do pátku a možná i o víkendech. Bude jezdit do rodin, které se ocitly v těžké životní situaci a hrozí, že jim budou jejich děti odebrány. Pomáháme těmto rodinám se znovu postavit na nohy, aby mohly zůstat kompletní."

Z DOTACÍ TO NEJDE

Jak dále ředitel vysvětluje, dotační tituly poskytované Amalthee neumožňují nákup nového auta a vozový park, který zapsaný spolek vlastní, je již značně zastaralý. Zbrusu nový dopravní prostředek proto všichni pracovníci uvítali s radostí.

„Nedílnou součástí naší práce jsou terénní služby – návštěvy přímo v rodinách. Auto je pro nás stejně potřebné, jako třeba telefon," doplňuje ředitel Svoboda.
Iniciátorem nákupu nového auta byla společnost Kompakt z Poděbrad. Ta už od roku 1998 pracuje mimo jiné na projektu, který nazývá sociální automobil.

PODNIKATELÉ SE SLOŽÍ

„Za spoluúčasti firem a společností se snažíme o vytvoření, zdokonalení a obnovení vozového parku v ústavech a zařízeních, která svou činnost zaměřila na výchovu, vzdělání, rehabilitaci a integraci zdravotně, mentálně či jinak hendikepovaných lidí," vysvětluje zástupce Kompaktu Rudolf Adam.

Myšlenka projektu je jednoduchá – pracovníci firmy Kompakt osloví regionální podnikatele a spolu se na nové auto složí. Od roku 1998 do současnosti jich pořídili zhruba 550.
„Na naši výzvu slyší tak každý třetí firma. Neziskové organizace, kterým by se náš projekt sociální automobil hodil, vybírají naši obchodní zástupci po celé republice," říká ještě Rudolf Adam.

NEJPRVE PODPORA A POTÉ TEPRVE TREST

Mezi klienty Amalthey se řadí rodiny, které se například náhle ocitly bez prostředků, bez domova, časté jsou například matky, které opustil partner, rodina je zavrhla a ony se ocitly úplně samy. „Mohou to být rodiče, kteří vyrůstali v dětském domově a nikdo je nenaučil, jak se mají postarat o své děti," poznamenává David Svoboda.

Pracovníci Amalthey také doprovázejí a podporují děti, které odešly do náhradní rodiny a pomáhají nejen jim, ale i pěstounům.

ZPOČÁTKU NEDŮVĚRA

Nový klienti přicházejí za Amaltheou buď sami, ve větší míře je však doporučuje orgán sociálně-právní ochrany dětí. Spolu se tak snaží neutěšenou situaci ještě před odebráním dětí vyřešit a rodinu v jasně vymezené době znovu postavit na nohy. „Pochopitelně se tu ale nebavíme o situacích, kdy jsou děti zneužívány nebo týrány," doplňuje David Svoboda.

„Motivace ze strany rodičů ke spolupráci s námi nemusí být zpočátku velká, ale časem se ukáže, že neposkytujeme jenom kontrolu, ale jde nám především o jejich podporu," dodává ředitel.