Ve čtvrtek byl v chrudimské nemocnici uvedený do provozu nový počítačový tomograf, neboli CT, za 14 milionů korun. Nahradil tak starý diagnostický přístroj, který už neodpovídal potřebám lékařů.

„V současné době je přesná a rychlá diagnostika nezbytnou podmínkou úspěchu při léčbě. O její důležitosti svědčí velké vytížení radiodiagnostického oddělaní v naší nemocnici, kde fungují dvaceti čtyřhodinové služby a vyšetřují se tu pacienti i jiných lékařů, " řekl ředitel nemocnice Vladimír Ninger.

Nový tomograf umí oproti starému přístroji nasnímat 64 řezů za jednu otáčku, čímž je mnohem citlivější a lékaři tak pomůže přesněji najít ložiska různých nemocí.

Výkonnější tomograf také umožňuje kardiologická vyšetření, protože srdce se hýbe, a tak je nutné mít rychlejší systém, aby bylo možné tento orgán snímkovat.

„Každé vyšetření na rentgenu je spojeno s vystavením pacienta nutné dávce záření a u počítačových tomografů se počítají dávky mnohem vyšší. Nový tomograf snižuje dávku záření zhruba osminásobně," řekl Michal Srb, majitel společnosti Dimed, která radiologii v nemocnici provozuje.

Hostem při spuštění nového tomografu byl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který přístroj rovnou sám vyzkoušel.

„Základem každé nemocnice je kromě operačního sálu diagnostika. Tomograf je dneska už takřka standard, takové srdce nemocnice, a ne všude se nám daří techniku obnovovat. Proto jsem rád, že došlo k nákupu nového CT přístroje," dodal hejtman Netolický.

LUKÁŠ VANÍČEK