Ještě zkraje tohoto týdne byla na webových stránkách Povodí Labe a krajské hygienické správy (KHS) vyhodnocena voda v přehradě jako vhodná ke koupání. Dnes je všechno jinak. Sinic je stále málo, ale objevilo se značné množství bakterií.

Ve čtvrtek to potvrdil vedoucí chrudimského územního odboru KHS v Pardubicích Jaroslav Říha.

Bakteriální znečištění jsme zjistili rozborem odebraných vzorků vody. Jak k němu došlo, se můžeme dohadovat – možná je na vině sucho," řekl Jaroslav Říha. V každém případě budou chrudimští hygienici sečskou vodu dál zkoumat. Odeberou další vzorky v pondělí a výsledky laboratorních rozborů budou známy ve středu.

Jak jsme ve čtvrtečním vydání Chrudimského deníku informovali, voda na Sečské přehradě je stále průzračně čistá, sinic se v ní nachází poměrně malé množství. Nicméně nové zjištění o zvýšení mikrobiologických činitelů nutí hygieniky k jasnému verdiktu – voda je ke koupání nevhodná. „K zákazu zatím není důvod, počkáme si na výsledky dalších odběrů," dodal Jaroslav Říha.

Kvalitu vod určených ke koupání lze sledovat prostřednictvím webových stránek KHS. U všech sledovaných pláží - na Ústupkách, v Hoješíně a před „Semtínem" je od včerejšího dne namalován smutný obličejík. Veselý úsměv lze v seznamu vodních ploch nalézt u nádrže v Autokempu Konopáč a v rekreačně sportovním areálu v Horním Bradle. Kvalita vody je rovněž vyhovující v nedalekých Mělicích.