VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Silvestra bude nejčastěji na stole sekt, šunka i oříšky

Pardubický kraj - Netradiční menu? Variace jehněčího hřbetu a telecí svíčkové s lanýžovou omáčkou.

31.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Přestože letošní rok toho v globálu po ekonomické stránce moc pozitivního nepřinesl, vypadá to, že alespoň jeho závěr by mohl být přinejmenším na několika vybraných místech Pardubického kraje hodně bohatý. Minimálně po gurmánské stránce.

Zajímavé menu

„Na silvestrovskou oslavu jsme přichystali terinku z husích jater s křepelčími prsíčky, marinovanými kousky jablek v pálence, koláček z křehkého těsta plněný brusinkami a omáčku z manga, dále mušle svatého Jakuba pečené v pancette, bramborovo hráškové pyré s wasabi a šafránkovou omáčkou, jako hlavní chod pak přijdou na řadu variace jehněčího hřbetu a telecí svíčkové s lanýžovou omáčkou, zeleninovým ragú na majoránce a gratinovanými brambory. Závěr silvestrovského menu obstarají smažené krupicové noky v perníkové strouhance s vanilkovo zázvorovým krémem a čerstvými jahodami,“ sdělil jednatel jedné z pardubických restaurací Pavel Beneš.

Vypadá to, že bohatou silvestrovskou oslavu však zažijí i ti, kteří dají přednost spíše soukromým večírkům.

Přípitek? Sekt vede

„V posledním týdnu roku několikanásobně rostou prodeje uzenin a masa, sektů a likérů i slaného pečiva. Rozhodujícím faktorem pro výběr zboží není jen cena, ale i jeho kvalita,“ informovala náš Deník mluvčí jednoho z obchodních řetězců Eva Karasová.

Novoroční přípitek je tradičně spojen se sklenkou alkoholu, nejčastěji sektu.

„Koncem roku se v našich obchodech prodá několik set tisíc lahví sektu, což je desetinásobně více než v jiných měsících,“ poznamenala someliérka Eva Svobodová.

„Prodej vín se v průběhu prosince zvyšuje o dvacet procent. Nejvíce jdou na odbyt vína z domácí produkce, ale ani světové značky nezaostávají,“ pravila someliérka.

V týdnu mezi svátky také enormně roste prodej bylinných likérů, které Češi používají jako aperitiv, či účinný digestiv, nebo je rozlévají ve formě koktejlu či čisté podobě do sklenic určených pro přípitek. „V loňském roce jsme za toto období prodali zhruba sto tisíc lahví bylinných likérů. Letos očekáváme dokonce pětadvacetiprocentní meziroční nárůst,“ řekl nákupčí piva a lihovin Karel Jedlička.

U silvestrovské tabule jsou Češi zvyklí mít především uzeniny a maso. „V období před Silvestrem patří mezi nejprodávanější uzeniny šunka, trvanlivé salámy, pečeně a uzené boky, které se používají při přípravě chlebíčků a obložených mís,“ podotkl Michal Štěpánek, jenž je zodpovědný za nákup uzenin a lahůdek.

Favoritem oříšky

K Silvestru patří rovněž pochutiny, jako jsou oříšky, chipsy, tyčinky a slané pečivo jako takové. Mezi nimi jsou jasným favoritem slané oříšky.

„V listopadu a prosinci zaznamenáváme výrazný nárůst jejich prodeje. Zákazníci si jich z našich obchodů odnesou téměř osm tun,“ uzavřela mluvčí řetězce.

31.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prostor před chrudimským nádražím.

Klesající zadluženost dává projektům šanci

Ilustrační foto

A teď na nebezpečné území Vyšehradu

Ve středu představíme prvňáky ze ZŠ dr. Peška Chrudim

Chrudimsko - Ve středu 20. září přinese Chrudimský deník čtenářům druhý díl svého nového seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení.

Obyvatele Pardubického kraje nejvíc trápí neutěšené silnice

Chrudim - Chybějící obchvaty, dálnice a rozbité okresky. To je podle exkluzivního předvolebního průzkumu pro Deník největší problém kraje. Můžou s ním ale poslanci něco udělat?

Vodní záchranáři hledají posily

Chrudimsko – Vodní záchranáři hledají nové členy do týmu. Přihlásit se mohou muži i ženy, chlapci i dívky, a to do tří kategorií podle věku – od 10 do 15 let, od 15 to 17 let a od sedmnácti let výše.

Pamětní deska v Chrudimi připomene „pétépáky“

Chrudim – Tento pátek o půl jedenácté bude ve vstupní hale Městského úřadu Chrudim v Pardubické ulici slavnostně odhalena pamětní deska na připomínku nedobrovolné služby příslušníků Pomocných technických praporů (PTP) z chrudimského okresu. O umístění desky požádal okresní klub PTP-VTNP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení