Přestože letošní rok toho v globálu po ekonomické stránce moc pozitivního nepřinesl, vypadá to, že alespoň jeho závěr by mohl být přinejmenším na několika vybraných místech Pardubického kraje hodně bohatý. Minimálně po gurmánské stránce.

Zajímavé menu

„Na silvestrovskou oslavu jsme přichystali terinku z husích jater s křepelčími prsíčky, marinovanými kousky jablek v pálence, koláček z křehkého těsta plněný brusinkami a omáčku z manga, dále mušle svatého Jakuba pečené v pancette, bramborovo hráškové pyré s wasabi a šafránkovou omáčkou, jako hlavní chod pak přijdou na řadu variace jehněčího hřbetu a telecí svíčkové s lanýžovou omáčkou, zeleninovým ragú na majoránce a gratinovanými brambory. Závěr silvestrovského menu obstarají smažené krupicové noky v perníkové strouhance s vanilkovo zázvorovým krémem a čerstvými jahodami,“ sdělil jednatel jedné z pardubických restaurací Pavel Beneš.

Vypadá to, že bohatou silvestrovskou oslavu však zažijí i ti, kteří dají přednost spíše soukromým večírkům.

Přípitek? Sekt vede

„V posledním týdnu roku několikanásobně rostou prodeje uzenin a masa, sektů a likérů i slaného pečiva. Rozhodujícím faktorem pro výběr zboží není jen cena, ale i jeho kvalita,“ informovala náš Deník mluvčí jednoho z obchodních řetězců Eva Karasová.

Novoroční přípitek je tradičně spojen se sklenkou alkoholu, nejčastěji sektu.

„Koncem roku se v našich obchodech prodá několik set tisíc lahví sektu, což je desetinásobně více než v jiných měsících,“ poznamenala someliérka Eva Svobodová.

„Prodej vín se v průběhu prosince zvyšuje o dvacet procent. Nejvíce jdou na odbyt vína z domácí produkce, ale ani světové značky nezaostávají,“ pravila someliérka.

V týdnu mezi svátky také enormně roste prodej bylinných likérů, které Češi používají jako aperitiv, či účinný digestiv, nebo je rozlévají ve formě koktejlu či čisté podobě do sklenic určených pro přípitek. „V loňském roce jsme za toto období prodali zhruba sto tisíc lahví bylinných likérů. Letos očekáváme dokonce pětadvacetiprocentní meziroční nárůst,“ řekl nákupčí piva a lihovin Karel Jedlička.

U silvestrovské tabule jsou Češi zvyklí mít především uzeniny a maso. „V období před Silvestrem patří mezi nejprodávanější uzeniny šunka, trvanlivé salámy, pečeně a uzené boky, které se používají při přípravě chlebíčků a obložených mís,“ podotkl Michal Štěpánek, jenž je zodpovědný za nákup uzenin a lahůdek.

Favoritem oříšky

K Silvestru patří rovněž pochutiny, jako jsou oříšky, chipsy, tyčinky a slané pečivo jako takové. Mezi nimi jsou jasným favoritem slané oříšky.

„V listopadu a prosinci zaznamenáváme výrazný nárůst jejich prodeje. Zákazníci si jich z našich obchodů odnesou téměř osm tun,“ uzavřela mluvčí řetězce.