Kolem sedmi stolů sedí rekordní počet 28 hráčů. Zda jsou mladí, staří, nehraje roli. Každý v ruce třímá šestistěnnou kostku, s jejíž pomocí pohybuje figurkou po 44 políčkách na cestě do bezpečí domečku. Pořadatelé vytvořili několik pravidel, které činí hru dravější a svižnější. Vyhazovat se prostě musí. Kdo tak neučiní, z pole odchází jeho figurka.

Propracované je i bodování, které si umí poradit i se shodným výsledkem. Na hru je limit 40 minut a osazení stolu určuje každé kolo los.

Hraje prostě každý

Na turnaj se sešli místní obyvatelé i hosté z daleka, a to třeba až z Děčína nebo Pardubic. Nemine ani deset minut od začátku prvního kola a od stolů se už ozývají výkřiky radosti i zklamání, jak každého hra naprosto pohltila.

„Základ tu tvoří zaměstnanci z lužské fabriky Alfa, ale jsou tu i lidé, které neznáme. Náš nejmladší účastník, Jaroušek Brůna, jezdí do Hamzovy léčebny a pravidelně se turnaje účastní," říká pořadatel Jan Sychra.

Letošní účast je opravdu rekordní. Na první turnaj přišlo devět, poté 16 a nyní 28 hráčů. Podle organizátorů nebude problém dále počet účastníků rozšiřovat, neboť v prvním patře hostince je sál pro 120 lidí.

Na vítěze čeká krásný pohár, ale žádný z účastníků neodejde s prázdnou, protože i na posledního organizátoři mysleli s drobnou cenou. Na turnaji jde také o prestiž.

„Už 14 dní před turnajem se všichni hecují, že budou první a ukazují, jak umí hodit šestku. Každý bojuje o nejlepší umístění, těm posledním to pak v práci dají sežrat," poznamenává s úsměvem Jan Sychra.

Z vítězství se nakonec raduje Ondřej Šimek z Hradce Králové.

LUKÁŠ VANÍČEK