Interiéry zámku po celou dobu tonuly v přítmí a návštěvníci si proto s sebou měli přinést baterky. „Tím nechceme šetřit za elektřinu, ale ukázat zámek v úplně jiném světle," vysvětluje kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Leč noční prohlídky nejsou jenom o potemnělé atmosféře šlechtického sídla. Zámek se změnil na Azylový dům pro pohádkové bytosti. V každé místnosti čeká průvodce v roli strašidla, aby návštěvníkům povyprávěl, kdo je a jak se tu ocitl. Celému komplexu šéfuje lehce excentrický doktor Frankenstein a již z první scénky je jasné, že následující hodinka bude hlavně o nevázaném humoru a veselí.

Ředitel ústavu pobíhá po jídelně, jednotlivé věty střídá vyšinuté hihňání. „Dáš si bonbónek," nabízí ředitel, a když jeden chlapec sladkost uzme, Frankenstein odbíhá se slovy: „Uvidíme ráno."

Hosté jsou také svědky ubytování nového chovance. Je jím princ Krasoň, který se doposavad živil jako ženich a série nepovedených rozvodů jej donutila přijmout uvolněné místo v azylovém domu po hraběti Drákulovi, který se předávkoval krví AB negativní.

Všemožné osudy

V sousední místnosti bydlí jeskyňka, která se přes bohatou praxi s dětmi nestala ředitelkou dětského domova a místo toho plánuje pracovat jako roztleskávačka národního týmu na příštím mistrovství světa.

„Přišla mi od něj SMS. Chci se rozvést, všechno platím, ty to zařiď, v lednici máš kus uzeného," štká lehce zakulacené princezna Krasomila, která po rozvodu nezvládla svou chuť k jídlu a od té doby jen: „Žeru a žeru a kynu a kynu," dodává otylá šlechtična.

Kdo nestihl červencové prohlídky, může se těšit na konec srpna, kdy budou zas.

LUKÁŠ VANÍČEK