CHRUDIMSKO

Mezi osmnáctou a dvaadvacátou hodinou se dnes otevře například kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Skutči, a to včetně věže. Návštěvníci mohou do džbánu proseb vhodit napsanou modlitbu, ochutnat mešní víno nebo odřezek hostie. Vystavené tu budou ornáty a další liturgické předměty. O půl osmé začne komentovaná prohlídka svatostánku.

Ve stejný čas bude také otevřený skutečský kostel Božího Těla, kde zazní hudba varhan, které si zájemci budou moci také prohlédnout. Uskuteční se tu soutěžní výstava obrázků kostelů dětí z místních škol.

Hudba a zpěv rozezní od šesti večer také kostel Panny Marie Sedmibolestné v Předhradí. Také zde mohou zájemci okusit kousíčky hostií a až do 20:45 si prohlédnout kostelní věž.

Na bývalého duchovního správce nasavrcké farnosti Rudolfa Rykýře vzpomenou dnes během Noci kostelů v nasavrckém kostele sv. Jiljí, a to od devatenácti hodin. Program doplní i modlitba a seznámení se s historií a stavbou tohoto svatostánku.

O tom, že je otevřený kostel Zvěstování Panně Marii v Janovičkách, upozorní před šestou večer vyzvánění zvonů. Od osmi do devíti tu interiérem projde komentovaný prohlídka a poté ženský pěvecký soubor Krusa zazpívá lotyšské lidové písně v Latgalska ve specifickém nářečí.

Šest svatostánků se dnes otevře také v Chrudimi. V kostele Nanebevzetí Panny Marie bude od sedmi přednášet Tomáš Pavlík o Křížové cestě Josefa Cereghettiho a nebude chybět ani prohlídka tamního kúru s varhanami. V kostele sv. Kateřiny začne od devíti povídání o sv. Josefovi.

PARDUBICKO

Přímo v krajském městě se veřejnosti v 17 hodin otevře kostel sv. Jana Nepomuckého v Lánech na Důlku, dále Archa – polabinská modlitebna Církve bratrské, kde v 16 hodin začíná divadelní představení dětí z křesťanské školy Noe.

Zajímavosti ze své historie má pro návštěvníky přichystán kostel Zvěstování Panny Marie, takzvaný klášterní kostel. Možnost prohlídky sakristie s freskou sv. Petra a Pavla a zvonů ve věži nabízí po mši, a to od 18.30 hodin, kostel sv. Bartoloměje v samotném centru Pardubic.

K Noci kostelů se připojily i svatostánky v okolí Pardubic. Kostel Nejsvětější trojice v Horním Jelení bude otevřen od 18 do 22 hodin. Bohatý program i pro děti je připraven v kostele sv. Bartoloměje v Kuněticích, začíná se v 17 hodin.

Zábavu pro celou rodinu slibuje návštěva kostela sv. Jakuba Většího v Přelouči. „Budete mít možnost si zasoutěžit i vyrobit si něco pro radost. Také něco dobrého sníst a popovídat si," slibují organizátoři z Přelouče, brány se otevřou v 17 hodin.

V Sezemicích je možné si dnes prohlédnout nejen kostel Nejsvětější trojice, ale i kapličku Nanebevzetí Panny Marie u hřbitova a kapličkou zasvěcenou sv. Josefovi v Zámostí.  (lv, pro)