„V době mrazů mi denně volá několik lidí a ptají se, co s bezdomovci bude a proč s nimi něco neuděláme," říká preventistka kriminality Radka Pochobradská.

Informace mají

Vědí bezdomovci, jak se skrýt před nepřízní počasí a odolat zimě? Ano, každý rok jim městské oddělení kriminality ve spolupráci s městskou policií osobně předává dopis, ve kterém mají veškeré informace, kam se dostavit, kde najdou přístřeší, na koho se obrátit. Přesto mají pohotově připravenou dojemnou historku, která mnohého člověka přiměje vytáhnout peněženku.

„Převážně všichni mají důchody či dávky a k nim si denně vyžebrají až sedm stovek. A když si na takto velké kapesné zvyknou a vy jim odmítnete peníze dát, utržíte mnoho neslušných slov. V této fázi k nám voláte a chcete nápravu. Ta ale neexistuje. Pokud si svého bezdomovce rozmazlíte, je to jenom vaše zodpovědnost," zdůrazňuje Radka Pochobradská.

Pro sociálně slabé klienty má město Chrudim připraveno mnoho možností, které by jim mohly pomoci stabilizovat životní úroveň. Ale těžko se vyjednává, když mají bezdomovci kvůli neutuchající důvěřivosti lidí silnou pozici.

Dva z deseti

Z deseti oslovených lidí mají zájem o ubytování pouze dva. „Ostatní i přes naše naléhání stále zůstávají venku, protože mají takto nastaven svůj život, který si sami zvolili a nechtějí ho měnit," uzavírá Radka Pochobradská.

Bezdomovci se stahují do Chrudimi i z Pardubic. V městě perníku takové „žně" totiž nemají. „Ano, většinu z nich neznám, jsou to neznámí lidé. A právě proto jim nic nedávám," říká třicetiletá maminka Hana Veselá, která postavu schoulenou na lavičce u obchodního domu raději obchází obloukem.

Máte také nepříjemný pocit? Volejte zdarma městskou policii 156 nebo přímo Radce Pochobradské na 737 230 767, e-mail prevence@chrudim-city.cz.