Zloději využívají toho, že lidé navštěvují mezi svátky své známé a příbuzné a opouštějí své domovy nebo vyspávají po nočních oslavách. Jsou pak schopni se pomocí osvědčených metod velmi tiše dostat do bytu a zde si vzít, co potřebují.

„Interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní pak bývá z hlediska možného vloupání nejrizikovější. Až 90 % vniknutí do bytů se uskutečňuje přes obyčejné vstupní dveře, v nižších podlažích pak i okny a balkony," říká Pavlíček.

PŘEKVAPILI RODINU U SVÁTEČNÍ VEČEŘE

Zkušenosti policistů dokládají, že pachatelé jednají zcela bez skrupulí a mohou vás překvapit třeba za štědrovečerním stolem. „Za všechny mohu jmenovat případ, kdy se zloděj nehlučně vkradl do jednoho bytu a doopravdy překvapil rodinu u štědrovečerní večeře," popisuje odborník na ochranu domácího majetku Ivan Pavlíček.

„Aby vás zloději mohli vykrást, vůbec dnes již nemusí používat hrubé nástroje, jako páčidlo, vrtačku nebo jiné obvyklé postupy násilného vniknutí. K dispozici mají mnohem jemnější a sofistikovanější možnosti – třeba SG metodu neboli bumping, pomocí které se dostanou do bytu či domu během několika vteřin a ani při tom nepoškodí zámek," prozrazuje Ivan Pavlíček.

ZAMYKEJTE SE, I KDYŽ JSTE DOMA

„To základní a nejjednodušší, co můžete proti vloupání udělat je zamykat dveře, i když jste doma. Účinnou ochranu vám však poskytnou pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídy," doporučuje odborník na zabezpečení domácností. (řez)