Naše povídání kolem nasavrckého sportovního dění začínáme tentokrát (i když jen zdánlivě ) trošičku netradičně. Sedím nad dobrou kávou s Gábinou Neubauer a jejím manželem Pavlem, profesionálním vojákem, v jejich útulném družstevním bytě v Sokolské ulici a rozebíráme, co ve finálovém televizním klání soutěže Pretty Woman Gábinu vlastně čeká a jaké jsou její vyhlídky. A jak jsem řekl v úvodu, jen zdánlivě se věci netočí kolem sportovního dění…

Gábino, Tvoje cesta z 2000 přihlášených soutěžících, začala prvním castingem 5. května v Karlových Varech. Kdo Tě vůbec do soutěže přihlásil a co pro Tebe to vlastní finálové klání znamená?
Pretty Woman je soutěž, kde se neutkávají dívky a modelky. Je určena ženám a dámám ve věku 27 až 47 let, boduje se svým šarmem, zralým půvabem, sexappealem, životní zkušeností, ženskou elegancí, důvtipem… Přihlásil mě můj manžel Pavel, to byl pro mě trošku šok. Pak jsem vyhrála svůj první casting ve Varech a postupovala, pořád trošku v šoku - vítězně, až do samotného televizního finále. Musím ale říci, že kdyby se můj život netočil kolem sportu, tancování a dalších pohybových aktivit, kdybych nepracovala od dětství na své kondici, určitě bych neměla v soutěži šanci.

No, to rád slyším! Kdy jsi vlastně vůbec začala sportovat, co tě bavilo a čemu ses věnovala?
Byla jsem asi pohybově nadaná holka, všechno kolem pohybu mě bavilo. Od svých sedmi let jsem se věnovala soutěžnímu tancování, potom jsem dva roky zkoušela tenis. Nebyla to ale moje parketa, z tancování jsem měla hodně uvolněné ruce, tak jsem se zase vrátila k aerobiku, u kterého jsem zůstala. Prokládám ho trošku posilovnou i jinými aktivitami. Ráda bych se ale věnovala závodnímu tanci. To je pro mě priorita číslo jedna a můj životní sen.
Do Nasavrk jste se přistěhovali cca před 2,5 rokem, máš časově náročnou práci v Chrudimi, kolikrát
v týdnu se vůbec ke sportování dostaneš?

S tím časem je to opravdu špatné. Snažím se alespoň 3 - 4x týdně, v Sokole, v posilovně, o víkendech sama cvičím doma.
Při cvičení se potkáváš i s daleko mladšími. Jak jsou podle Tebe na tom se svojí kondicí, pohybovými dovednostmi, zájmem o sportovní aktivity ?
Mně se zdá, že nemají ty správné pohybové základy a návyky s dětství. My jsme pořád někde lítali, aktivní pohyb prostě patřil k našemu dětství, pak jsme neměli ani ve škole s tělocvikem problémy. Dneska už to asi tak není…

Co tedy pro Tebe všechno sport znamená? Jak to tak vnímám, je neoddělitelnou součástí Tvého života.
Znamená hlavně vyplavení endorfinů, možnost aktivního plnohodnotného života, dobrou kondici pomáhající mě zvládnout náročnou práci, dvě děti, domácnost. Přináší mně zdravé sebevědomí, je to prostě životní nutnost! Určit si nějaký cíl a toho se snažit vždy dosáhnout. Je to prostě takový každodenní životní závod…

Jak jsi se zmínila, máš dvě děti. Vedete je také s Pavlem ke sportovním aktivitám?
Denis je takový rošťák, asi jako většina kluků v páté třídě. Určitě má pohyb rád, dělá tak od každého kousek, co ho zrovna baví. Rád by se věnoval modernímu tanci break dance.
Sofi je v mateřské školce, ráda bych jí dala možnost učit se v nějaké dětské baletní přípravce. Cítím, že kultivovaný pohyb už potřebuje.

Tvůj manžel Pavel hraje za Nasavrky fotbal, v rámci své profese musí „makat na kondičce“, určitě Tě ve sportu podporuje.
No to určitě ! Pavel hraje od šesti let fotbal, posiluje, trošku běhá, trošku jezdí na kole, on nemá rád ženský, které nesportují. To je moje velká výhoda.

Nasavrky mají bezva podmínky pro běh, lyže, kolo, sálové sporty - a když jsi u mě jezdila v Chrudimi Spinning, vedla sis opravdu výborně. Takže prostě sportuješ “na plný pecky“ !
Fakt je, že se ráda projedu na kole. Asi by mě bavily běžky-ale ty bohužel nemám, jenom ten běh mě moc nepřirostl k srdci… Spinning mě ale hodně baví, je to bezvadná skupinová forma „dát si pořádně zabrat“ při dobré muzice. Jsem ráda, že bude i tato možnost zde v Nasavrkách.

Za okny je už pořádná tma a náš rozhovor pomalu končí tam, kde začínal. O Tvém sportování a poslání sportu v Tvém osobním životě mám jasno. Nyní Tě čeká sobotní velké závěrečné finále. Tak sportovně, jak do toho půjdeš, jak jsi připravena a co od finálového klání - asi Tvé dosavadní největší životní šance, očekáváš?
Samozřejmě jdu do toho se stoprocentním nasazením, pro přípravu jsem udělala v rámci možností hodně. Fakt je, asi jsem taková povaha, že si úplně nevěřím. Držte mě všichni palce, ať to dobře dopadne.

Tohle Gábině za sebe mohu rozhodně slíbit. A věřím, že Nasavrky, Chrudim a celé okolí, pošle sympatické finalistce co nejvíce SMS na telefonní číslo 900 06 09 ve tvaru PW 6!

Gabriela Neubauer se dostala do finále Pretty Woman.

Honza Rýdlo, Nasavrky