Platí to například pro kostel sv. Bartoloměje v Luži, kde od půl osmé začne koncert Dua Resonans, které hraje hudbu od období renesance po současnost. Připravená je i možnost prohlédnout si svatostánek s průvodcem.

Okružní jízda

Od šesti hodin večer začne program také v kostele svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci. Po přivítání bude následovat promítání dokumentárního snímku Sedm světel a poté se mohou návštěvníci těšit na výstavu Biblí, která pomocí zapůjčených exemplářů přibližuje rozmanitost Božího slova. Nebude chybět i ochutnávka mešních vín a nekvašených chlebů, které doprovodí vysvětlující komentář.

O půl šesté začnou vyzvánět chrudimské zvony sv. Dominik a sv. Vavřinec na věži kostela Nanebevzetí Panny Marie, aby návštěvníky pozvaly k prohlídce svatostánku. V sedm hodin započne okružní autobusová jízda po méně známých kostelech nedaleko Chrudimi, jako je například: kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vejvanovicích, kostel sv. Martina, biskupa v Hrochově Týnci nebo kostel sv. Michaela, archanděla v Trojovicích. Návrat je plánován na 22. hodinu.

Ani kostel sv. Michaela, archanděla v Krouně nebude pro návštěvníky uzavřen. Naopak. Místní administrátor Vladimír Handl přivítá hosty v 18 hodin a v krátkém povídání představí prvky barokního slohu, které se ve svatostánku nacházejí.

Zblízka bude možné také obdivovat zrekonstruované varhany, které byly dokončeny v loňském roce. Z kůru mohou zájemci vystoupat ještě výš, a to až na zvonici.

Od sedmi hodin večer se otevře také kostel Nejsvětější Trojice v Chrasti. Návštěvníci si budou moci prohlédnout vnitřek svatostánku, věž i sbírku liturgických předmětů. Od osmi začne krátké hudební vystoupení.

Zábava i poučení

Evangelický kostel v Proseči bude otevřený od pěti hodin odpoledne. Pořadatelé zde připravili bohatý program pro děti, které budou moci malovat s hudbou, hrát si s maxibublinami a na nedalekém hřbitově se naučí nebát zombíků.

Pro dospělé jsou připraveny prohlídky kostela i hřbitova s průvodcem a autorské čtení. Program zakončí žalm pro pokojnou noc.

Během pátečního večera bude možné navštívit i kostel sv. Filipa a sv. Jakuba v Trhové Kamenici. Vystoupí zde pěvecký sbor Jeřabiny, na děti čeká spousta úkolů a dospělí si mohou s průvodcem prohlédnout kůr i věž.

Podrobný program Noci kostelů 2015 na Chudimsku najdete ZDE!