VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O brambory pečené v popelu se návštěvníci málem poprali

Veselý Kopec - Bramborová sobota přilákala na Veselý Kopec stovky návštěvníků z blízka i daleka. Skanzen se proměnil v hotové výstaviště nejrůznějších odrůd, které mohli zájemci nejenom poznat, ale také ochutnat.

5.10.2015
SDÍLEJ:

Bramborová sobota ve skanzenu na Veselém Kopci.Foto: DENÍK/Lukáš Vaníček

Trocha historie
Do českých zemí se brambory dostaly na počátku 17. století jako netradiční pochoutka feudálů. Často ve však stávalo, že se jedla spíše nať, než samotné hlízy. O masivní propagaci brambor mezi rolník coby nenáročné plodiny na pěstování i skladování se zasloužila až Marie Terezie.

Podrobné informace hlavně pro domácí pěstitele podávali pracovníci Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu. Kuchyně ve dvou roubenkách jely na plný výkon, jak se kuchaři připravující šišky s mákem, bramborové placky či bramboráky snažili uspokojit velkou poptávku ze strany návštěvníků. Po celý den prakticky nebylo možné potkat turistu, který by „křepelku motykou střílenou," jak se bramborám humorně přezdívalo, v nějaké podobě neokusil.

Na poli u kapličky pálil Vladimír Straka bramborovou nať. Vysokou kupu popela jednou za hodinu rozhrnul a světlo světa spatřily pečené brambory. Ani je nemusel sbírat. Stačí, aby je hráběmi vyšťouchl na trávník a už se na ně jako včely na med slétávaly desítky návštěvníků. Každý se snažil uzmout alespoň jednu hlízu, jenže jakmile ji popadl do ruky, hned ji přehodil do druhé, jak brambora pálila.

„Kdybych tu netopil už od pěti ráno, neměl popel. Ve dvou ohništích peču asi 60 brambor naráz a jsou hned pryč," poznamenal Vladimír Straka.

Teprve po několika minutách usilovného chlazení je možné se do zemáku zakousnout. „Je to dobré," pochvalovala si Elen Pitterová z Pardubic, která brambory v popelu pekla jen jednou. „Na Veselý Kopec jezdíme pravidelně, ale na tuto akci jsme tu poprvé. Moc se nám tu líbí," dodala návštěvnice.

Autor: Lukáš Vaníček

5.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
FRANTIŠEK TICHÝ. Předseda klubu FK ERA-PACK Chrudim při on-line rozhovoru v redakci Chrudimského deníku

ERA-PACK prodloužil smlouvy hned s devítkou českých futsalistů

Bezpečné prázdniny v Městském parku v Chrudimi
24

Bezpečné prázdniny připomněly dětem, jak prožít léto bez úhony

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Přestavba víkendové chaty na rodinný dům je v Čechách celkem obvyklá věc. Jenže ne vždy to funguje. Bohužel ne vždy totiž investor pochopí, že trvalé bydlení potřebuje něco jiného než chata. Pojďme se podívat na zajímavý návrh rekonstrukce chaty na moderní rodinný dům.

HLASUJTE! Hospůdky 2017 aneb "Vychutnejte si léto s Deníkem"

Východní Čechy - Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Brigád je hodně, je ale dobré si vše zajistit s předstihem

Pardubicko, Chrudimsko – S blížícími se letními prázdninami roste mezi studenty středních a vysokých škol poptávka po brigádách.Že ne vždy je brigádu snadné najít, zjistila i studentka práv Klára Dostálová.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies