Představa hřmící drtičky zahalené v mračnech prachu většinu Prosetínských neláká. Obavy budí i vidina nekonečných proudů těžkých náklaďáků křižujících zdejší silnice.

„Verbež" lidi urazila

Kolem drtičky planou v Prosetíně vášně už pět let. A znovu se rozhořely, když místostarosta obce Oldřich Drnec užil ve slovní přestřelce na adresu diskutujících slova o „verbeži".

„Sice to zaznělo, ale víc se už k tomu ani k celému tématu drtičky vyjadřovat nebudu. Řeknu jen tolik, že se cítím být vázán výsledkem referenda," poznamenal v úterý Oldřich Drnec na dotaz Chrudimského deníku.

Co ale měla znamenat uvedená schůzka starosty Havla? „Opravdu připustil jednání o drcení kamene? Z jakého důvodu? Co já, jako obyvatelka, z toho, kromě poškozeného baráku, budu mít," ptá se emotivně na webu obce diskutující Dana Kajzrlíková.

Podle starosty schůzka neznamená, že vedení obce drtičku podporuje. „S Josefem Kačírkem ze společnosti Lom Prosetín a.s. jsem nejednal o drcení kamene, ale o jeho možném setkání s občany na veřejné schůzi zastupitelstva. To pan Kačírek odmítl, čímž je pro mě celá věc uzavřena," vysvětloval v úterý starosta.

„Také respektuji referendum. A připomínám, že já žádné zvýšení těžby ani drcení kamene nepovoluji. To náleží jen báňskému úřadu a Pardubickému kraji," doplnil ještě starosta Martin Havel.