Když rodiče stojí o to, aby bylo jejich miminko oficiálně přivítáno mezi občany města, musí o to požádat. Respektive vyslovit souhlas, aby jim byla zaslána pozvánka na vítání. Tak praví zákon o ochraně osobních údajů.

Podle mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové je situace jasná, a obce a města by neměla pořádat vítání občánků bez předchozí žádosti rodičů. „Problém spočívá v tom, že jim zákon neumožňuje získávat informace z matrik. Mohou i nadále pořádat vítání občánků, ale na základě toho, že o to rodiče požádají. Zákon neumožňuje do matriky v tomto zájmu vstupovat. Úřady nemohou oslovovat rodiče, protože nemají právo získávat informace legální cestou," vysvětlila Štěpánková.

Matrikáři nesmí sdělit údaje z matriky obcím, pročež starosta legální cestou nezjistí, kdo se v „jeho" obci nově narodil, a nemůže tak oslovit rodiče a pozvat je na vítání.V Chrudimi jsou rodiny městským úřadem kontaktovány v zásilce, která obsahuje rodný list dítěte. „Vložíme k němu návratku, ve které je třeba vyjádřit souhlas s nakládáním osobních údajů. Teprve na tomto základě posíláme pozvánku. Zájem rodičů o slavnostní vítání občánků je různý. Třeba v listopadu byl ohlas téměř stoprocentní a naopak v prosinci byl počet dětí velmi nízký," říká chrudimská matrikářka Renata Toufarová.

V Hlinsku rodiče dostávají od městského úřadu dopis. „Ptáme se v něm, zda se chtějí vítání občánků zúčastnit," uvádí matrikářka Jitka Fodorová.

Skutečská matrikářka Petra Šlemrová pokládá současnou situaci za velmi problematickou. „Každý měsíc ve Skutečských novinách vyzýváme rodiče, aby se nám přihlásili, pokud projeví zájem zúčastnit se vítání občánků. Není to ale osobní pozvání, takže rodiče na naši výzvu často vůbec nereagují. A z naší strany skutečně není možné zjistit všechny děti, které se ve Skutči nově narodily. Nahlížet do kočárků lze na malé vesnici, ale ve městě to opravdu nejde. Zákon o ochraně osobních dat ostatně dělá problémy nejen ve vítání občánků, ale v celé evidenci obyvatel. Tím myslím přehled o zemřelých nebo odstěhovaných osobách," řekla Petra Šlemrová.