Více než 130 školáků z 8. a 9. tříd se během dopoledních manuálních činností seznámí s obory obráběč kovů, nástrojař, mechanik seřizovač, mechanik strojů a zařízení, strojní mechanik nebo truhlář – operátor dřevařské a nábytkářské výroby. A z následujících příkladů je patrné, že si při tom vyzkoušejí opravdovou kreativní práci. Čeká je totiž například soustružení vnější válcové plochy, frézování drážky, modelování plastové klíčenky či montáž dřevěné stoličky.

„Máme za sebou zázemí velkých firem – s Kovolisem Hedvikov jsme například iniciovali vznik nového oboru slévač se zaměřením na obsluhu robotických zařízení. Tato společnost nabízí žákům také atraktivní firemní stipendia. Kromě toho spolupracujeme s dalšími, zhruba třemi desítkami strojírenských a dřevozpracujících společností z Pardubického kraje i okolních regionů, v nichž také probíhá odborný výcvik žáků," uvádí ředitelka SOŠ a SOU technického Třemošnice Jana Sýkorová.

A jak s úsměvem dodává, v její kanceláři se pravidelně střídají zástupci různých firem s prosíkem o absolventy vyškolené v technických oborech, který se ustavičně nedostává. Nejvíce v kurzu jsou nástrojaři a operátoři CNC obráběcích strojů.

Byť se škola před čtyřmi lety potýkala s problémy, od té doby se počet žáků stabilizoval a mírně roste. Včera se zde konaly i přijímačky nanečisto, kterých se zúčastnilo 48 budoucích středoškoláků, nicméně tento počet nemá podle ředitelky Sýkorové velkou výpovědní hodnotu. „Přijímačky nanečisto jsou služba pro veřejnost, ale nekorespondují s počtem žáků, kteří skutečně u nás budou skládat přijímací testy," dodává ředitelka.