Zastupitelé v Hrochově Týnci si i na začátku nového roku stále lámou hlavu s tím, jak naložit se zdejším zámkem, kde dříve sídlil dětský domov.

Na prosincovém jednání se zastupitelé seznámili s návrhem konzultantky Zemanové, podle kterého by objekt mohl po nezbytných investicích sloužit jako školicí a vzdělávací centrum. Toto využití počítá třeba se zbouráním školní přístavby a s obnovou zahrady, hospodářské budovy by po revitalizaci mohly sloužit jako restaurační a ubytovací objekty.

Jenže věc má několik háčků. Jedním z nich je například chybějící projektová dokumentace k stavebním úpravám provedeným v minulosti v horním patře zámku, kde by bylo nyní nutno opět bourat. Nejpodstatnějším „zádrhelem“ je ale fakt, že oprava zámku a přilehlého areálu by přišla odhadem na 180 milionů korun. Pro obec se zhruba dvacetimilionovým rozpočtem představuje tato suma astronomickou částku. A to i v případě, že by až 85 procent nákladů pokryly nejrůznější dotace.

„Už teď máme 25 milionů úvěr na čistírnu odpadních vod. Nezbývá než se zamyslet nad nějakým jiným využitím zámeckého objektu,“ doplňuje hrochovotýnecký starosta Miloslav Besperát.

Obec se mezitím snaží zámek ochránit. Objekt temperuje a odváží z něj cenné části interiéru. Počítá i se zřízením bytu pro správce a hlídače.