Varovná čísla

Dosud se jí zúčastnilo přes 30 tisíc žáků 4. 7. tříd základních škol. „V této věkové skupině je v současné době v České republice téměř 15% dětí s nadváhou nebo obezitou, což je velice varovné číslo zvláště proto, že je potvrzeno, že z obézního dítěte zpravidla vyroste obézní dospělý," řekl Vladimír Labuda z pražské pořádající agentury.

Česká republika je dnes v této „disciplíně" jedním ze světových „přeborníků" nadváhu nebo obezitu má přes 60% českých mužů a téměř 50% žen. I proto doktorka Straussová hraje s dětmi interaktivní hru, při které se nejen dozvědí, jak na tom jsou s rizikem obezity, ale i co je třeba dělat pro to, aby se s ní nesetkaly.

Stravování ve školách je naštěstí v této době na velmi dobré úrovni, přísně dané tabulky jasně říkají, co mají kuchařky dětem vařit a jaké suroviny používat. Někde jdou v boji s obezitou ještě dál, například v Kameničkách. Při pohledu na jídelníček z dnešního týdne je jasné, že na této škole se žáci stravují zdravě. Müsli tyčinka, jablko, mléko k přesnídávce, rozhuda a chléb ke svačině, vločková polévka a vepřové maso v mrkvi k obědu.

K radikální změně jídelníčku přistoupila škola v Kameničkách před dvěma lety a zdravá strava podle slov ředitelky Dagmar Nejedlé dětem velmi chutná. „Navíc jsme zavedli zeleninový bufet. Po celý den je dětem k dispozici stůl, na kterém jsou nakrájené okurky, papriky nebo rajčata. Naprosto jsme odbourali sladkosti a lze říci, že má zeleninový bufet své stálé hosty," dodala ředitelka. Kameničská škola je sportovně zaměřená, učitel Pavel Novák je koordinátorem soutěže Odznak všestrannosti olympijských vítězů. Tam by se obézní děti ani nehodily.