Vážení čtenáři, dnes se zaměříme na obtíže, které v tomto období trápí stále více dětí, a to je pylová alergie. Počty případů stoupají každým rokem. V současnosti je každou sezonu postiženo až 25% populace. Příznaky alergie se mohou objevit časně již od konce ledna, nicméně hlavní pylová sezona je od dubna do července, kdy nás nejvíce trápí pyly trav. Někteří reagují ještě v srpnu a září na podzimní pyly.

Někdy se alergické příznaky zaměňují za infekční. Pokud nemáte teplotu alespoň 37,8°C a výše, příznaky trvají déle než obvykle (rýma 2 3 týdny), nebo příznaky náhle mizí (např. po dešti) a opět se objevují, jedná se nejspíše o alergii. Vliv má i výskyt alergie v rodině. Pokud je jeden z rodičů alergik, je 40% pravděpodobnost rozvoje alergie u dětí, pokud oba rodiče, stoupá pravděpodobnost rozvoje až na 80%.

Mezi nejčastější příznaky patří oční projevy slzení, pálení a svědění očí, otoky víček, zarudlé spojivky. Z nosních příznaků dominuje vodnatá rýma (může být i hustá žlutozelená), opakované kýchání (např. 5x za sebou) hlavně po ránu, nebo naopak pocit ucpaného nosu, kdy nemůže dítě nic vysmrkat. Méně často se může objevit kožní reakce, nebo i pokašlávání a zahlenění nosohltanu. Pylová alergie se objevuje od předškolního věku a dominuje ve školním věku. Poslední dobou se ale objevují alergie i u dětí pod dva roky. Příčinou sezónní pylové alergie, také označované jako „senná rýma", jsou pylová zrna obsahující alergizující bílkoviny.

Léčba má 3 části. Nejdůležitější jsou režimová opatření, tedy vyhýbání se kontaktu s alergenem nošením brýlí, omývání obličeje po pobytu venku, větrání doma po dešti, vyhýbání se pobytu na rozkvetlé louce apod. To doplňujeme podáváním léků na doporučení lékaře, který stanoví diagnózu. Používáme léky ze skupiny antihistaminik celkově( např. Zyrtec, Aerius, Xyzal tabl, sirup nebo kapky), a to doplňujeme lokálními antihistaminiky (nosní kapky nebo spreje, oční kapky). U těžkých stavů se používají i kortikoidy.

David Kasal