Ovšem jedna svatba se podle matrikářky přece jen už konat měla. Nakonec z ní ale sešlo. Tedy alespoň prozatím.

„Na pátek 16. ledna si u nás snoubenci objednali termín v obřadní síni na radnici. Mělo jít o první letošní svatbu. O tom, že už je opravdu na čase, svědčilo bříško nevěsty, které se nedalo jen tak přehlédnout. Všechny náležitosti byly vyřízeny a obřad domluven. V pátek 16. ledna jsem se již chystala připravovala otevřít obřadní síň, vše nachystat a očekávat snoubence, když najednou na dveře naší kanceláře zaklepal pan ženich. Oči měl unavené, ale zároveň rozzářené a s omluvou nám oznámil, že mu nezbývá nic jiného, než svatbu zrušit, protože nevěsta právě porodila zdravou holčičku," říká matrikářka.

Marta Kolouchová pak bilancuje loňskou slatiňanskou sňatkovou sezónu. Počet uzavřených sňatků v matričním obvodu Slatiňany byl podle ní úplně stejný jako v roce 2013, své ano si tedy ve Slatiňanech řeklo 80 snoubeneckých párů.

Rozmanitá byla opět i místa konání obřadů byla opět rozmanitá. „Čtyřicet devět šťastných párů si vybralo jako místo konání obřadu zámeckou knihovnu nebo zámecké nádvoří, v obřadní síni slatiňanské radnice si své ano řeklo 11 párů, dvakrát se oddávalo přímo na zahradě Mysliveckého domu pod Monacem a jednou uprostřed lučního kvítí na louce na Bárově v Trpišově," uvedla Marta Kolouchová.

„Jedenáct sňatků se odehrálo v zámeckém parku (u jezírka, u koně apod), jedna svatba se konala na návrší Vrchlického a v jednom případě jsme vystoupali ještě výš, a sice na rozhlednu Chlum, kde byl sňatek uzavřen přímo na jejím ochozu. Dvě manželství byla ještě uzavřena na palouku u restaurace Obora v Trpišově a jedenkrát byl dějištěm obřadu venkovní prostor muzea Švýcárna. Bylo to dokonce v únoru, ale místo zasněžené krajiny svítilo krásně sluníčko. Jeden sňatek v loňském roce byl církevní a konal se v kostele svatého Martina," doplnila slatiňanská matrikářka Marta Kolouchová.