Nedávné otevření stálé expozice masopustních masek a obchůzek v hlineckém Betlémě je jen jednou z novinek, jež pracovníci Souboru lidových staveb Vysočina letos uvedli. S novými lákadly přichází i Státní zámek Slatiňany.

„V hlineckém Betlémě máme například pro školy všech typů připraveny programy týkající se masopustů, historie osídlení Betléma i práce zdejších řemeslníků. Další nabídka pro školy souvisí s připravovanou velikonoční výstavou," uvedla vedoucí SLS Ilona Vojancová.

Z toalety do dílny

Skanzen na Veselém Kopci se otevře 27. dubna, a poprvé i se zbrusu novými toaletami opatřenými bezbariérovým přístupem a zázemím pro hendikepované návštěvníky.

Lidé se mohou začít těšit i na prohlídky objektů kolářské a truhlářské dílny z Možděnice. „Kolářská dílna už stojí na svém místě a budeme usilovat o to, abychom ji ještě letos vybavili a zpřístupnili," doplňuje Ilona Vojancová.

Návrat k barvám

Ve Státním zámku Slatiňany bude zatím poslední prohlídková trasa doplněna i zastávkou v opravené zámecké kuchyni, odkud byla vypuzena dřevomorka. Zde se příchozí mohou těšit i na 110 let staré vybavení, uschované dosud v depozitáři. Restaurovány budou i kusy nábytku, jež jsou stěžejní pro otevření dalších tří místností. Jde o prostory dříve užívané synem a dcerou majitele zámku Františka Josefa z Auerspergu.

Začnou také práce na novém pojetí hipologické trasy a počítá se i s průzkumem a postupným obnovením barevného sladění výmalby vnitřních prostor. „Budou-li peníze, chceme nechat zrestaurovat i hlavy sedmi jelenů ze zámeckého nádvoří," dodal kastelán Jaroslav Bušta.