Ve čtvrtek 4. dubna se společnou vernisáží otevře výstava snímků místního fotografa Vladimíra Červenky z období poloviny 20. století zachycující nyní už zapomenuté podoby města Chrast.

Nové výstavy

V prostorách severní chodby budou prezentována významná chrastecká výročí roku 2013. Návštěvník dostane příležitost nahlédnout také do domácnosti našich babiček. Tato expozice zahrnuje několik ukázek domácností z konce 19. a v průběhu 20. století, a to včetně dobového nábytku, textilu a dalšího vybavení.

Zaměřením poslední výstavy je sklo. Ve vitrínách budou k vidění různé podoby využití skla, a to v podobě skleniček, karaf, nebo rafinované pasti na šváby.

V rámci příprav na sezónu se v muzeu i bouralo. „Vybourali jsme zazděné dveře. Chtěli jsme rozšířit výstavní prostory, které navazují na kapli a další místnosti. Vytvořil se tak celistvý okruh," řekla vedoucí chrasteckého muzea Klára Habartová.

Poklady z archivu

Probíhající inventura v muzejním archivu přinesla další poklad v podobě zmínky o staré tradici.

„Od 17. do začátku 19. století se v rámci uctění památky svatého Jakuba, kterého shodili z věže jeruzalémského chrámu, tradovalo shazování kozla. Kozlovi přečetli rozsudek smrti, vyvlekli jej na kostelní věž a hodili dolů. Tam už v davu lidí čekal i řezník. Zvíře podřízl a začaly kozlí hody," dodala Klára Habartová.

LUKÁŠ VANÍČEK