Kraj tak chce zajistit zdravotnickým zařízením například výhodnější pozici pro vyjednávání a nižší ceny při nákupu vybavení. Zamýšlené zlepšení hospodaření má odvrátit mimo jiné pád chrudimské nemocnice do propasti finanční insolvence.

Rozhodným datem sloučení bude 1. červenec, k celkovému dotažení fúze a k zápisu nové společnosti do obchodního rejstříku zřejmě dojde o něco později.

„Jsem přesvědčen, že spojení nemocnic představuje za dané situace jedinou cestu. Ve středu jsem měl možnost projednat toto téma s ministrem zdravotnictví i s novým předsedou správní rady VZP a ti nás jednoznačně podpořili," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Budoucnost bude přát větším subjektům na trhu," říká též ředitel Chrudimské nemocnice Vladimír Ninger, který je rovněž zastáncem odhlasovaného sloučení.

Najdou se také odpůrci spojení nemocnic, například v osobě parlamentního poslance Davida Kasala, jenž pracuje i jako primář chrudimské nemocnice. „Z hlasování jsem zklamaný, protože fúzi dlouhodobě kritizuji pro její uspěchanost a nepřipravenost. Každopádně se ale v budu ze své parlamentní lavice zasazovat o takové strukturální změny ve zdravotnictví, které nemocnicím ve výsledku pomohou," řekl poslanec.

Ani jiní zaměstnanci nemocnice nejsou z organizační změny nadšeni. „Panuje tu nervozita a napjaté očekávání, někteří lidé se bojí o práci. Nikdo nám totiž pořádně nevysvětlil, co můžeme od tohoto spojení očekávat," říká vedoucí odborů v Chrudimské nemocnici Světluše Konečná.

Ředitel Ninger ale namítá: Nedovedu si představit, že by kraj hazardoval s množstvím kvalifikovaných lidí, kteří ve slučovaných nemocnicích pracují, protože bez nich to prostě ani nadále nepůjde."