Velitel jednotky major Igor Jašek seznámil premiéra Nečase s výhledem pro nejbližší období. „Předpokládáme, že tak jako každý rok v létě dojde k nárůstu hrozeb ze strany protikoaličních sil. „Protože povstalci nemají kapacitu k otevřenému útoku, volí jiné metody. Nejčastější hrozbou je kombinace nástražného výbušného systému spolu s nastřelením jednotky," upřesnil major Jašek s tím, že povstalci kladou nástražná výbušná zařízení zejména na komunikace, po nichž se jednotky pohybují.

Domácí Čechy chválí

„Momentální aktivita nepřítele v našem prostoru je nízká. I když se dá předpokládat zvýšení útoků, jsme na to připraveni," doplnil českého velitele podplukovník Mohammad Alam, velitel afghánského kandaku (pěšího praporu), který Češi mentorují.

Poděkoval také premiérovi za podporu, které se mu od českých vojáků dostává. „Máme velmi dobré vztahy. Čeští vojáci nám nikdy neodmítli žádnou spolupráci ani pomoc," uvedl podplukovník Alam.

Neznalost zabíjí

Petr Nečas na základně zhlédl i přípravu afghánských vojáků v ovládání zbraní a v zásadách první pomoci, jejichž neznalost je jedna ze slabých stránek Afghánců způsobujících velké ztráty. Pak premiér neformálně pohovořil s českými vojáky a ocenil jejich činnost.

„Čeští vojáci zde mají vynikající pověst nejen z hlediska své odborné kvality, ale také díky své schopnosti navázat velmi dobré vztahy s vojáky Afghánské národní armády a místním obyvatelstvem," připomněl Petr Nečas.

Zdůraznil, že i když provincie Wardak patří mezi nejnebezpečnější oblasti Afghánistánu, i zde postupně přebírají odpovědnost za bezpečnost vojáci afghánské armády.