Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili podezřelé v tentýž den, kdy v hřebčíně zasahovali. Podle médií v pátek navštívili i ministerstvo zemědělství, odkud si prý odnesli dokumenty týkající se hřebčína. Kvůli informacím byli policisté i na úřadu Regionální rady regionu Severovýchod v Hradci Králové a na stavebním úřadu v Chrudimi.

Skutky, za které jsou obvinění stíháni, podle Bradáčové souvisejí s realizací první a druhé etapy obnovy kladrubského hřebčína. „Jednání vykazuje korupční znaky a útočí mimo jiné na dotační prostředky EU," uvedla vrchní státní zástupkyně.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták už v pátek řekl, že zásah v hřebčíně byl součástí rozsáhlé akce na více místech republiky. Podle něj jde o případ, kterým se útvar zabývá řadu měsíců.

Zaměstnanci museli podepsat závazek mlčenlivosti

Policie byla v Kladrubech od pátečního rána, zaměstnanci museli podepsat závazek mlčenlivosti. Podle zástupce ředitele hřebčína Stanislava Braňky policie vyslechla Simonu Voňkovou, která má na starosti pobočku hřebčína ve Slatiňanech na Chrudimsku a také evropské dotace.

Podle informací České televize (ČT) právě Voňková je jednou ze zadržených po pátečním policejním zásahu. Policie prý obvinila i předsedu představenstva stavební skupiny Enteria Libora Josku. Mezi zatčenými jsou údajně i představitelé firmy Chládek a Ťintěra Pardubice, která patří do skupiny Enteria, Petr Pejcha a Martin Havelka a jeden pracovník ministerstva zemědělství, uvedla v sobotu ČT.

Minulý rok hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům však muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení. Původní zrušený tendr vyhrál Metrostav spolu se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice.

V Kladrubech se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO.

Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ, byl v sobotu 1. června ve slatiňanském hřebčíně

Zdroj: Youtube