Nejen na našlapaném stadionu Sparty by však mohlo docházet k výtržnostem. Jedni z nejobávanějších evropských fotbalových rowdies by totiž mohli způsobit problémy již na své cestě z Polska. Polští hooligans se často dopouštějí násilností. Na stadionech v Polsku i jinde ve světě jsou s nimi dlouhodobé problémy.

„Utkání bylo vyhodnoceno jako vysoce rizikové. Polští fanoušci jsou známí svým násilným chováním a výtržnostmi. Pražští policisté se proto na příjezd těchto fandů připravují s dostatečným předstihem a již týdny jednají o společném postupu v rámci celé Policie ČR,“ píše se na oficiálním webu Policie ČR.

Přestože se očekává, že většina polských fans dorazí auty, není vyloučena ani jejich cesta po železnici. V tom případě by jejich cesta mohla vést od Českého Těšína do Prahy přes Pardubice! „Pražští policisté budou spolu s kolegy z dalších krajů a cizinecké policie pohyb polských hooligans monitorovat ,“ píše se dále na webu.

Pardubickou policii však křížová výprava polských rowdies zřejmě nechává chladnou. „Já nevím, nic vám k tomu nemohu říct. Zavolejte si tam, kam mají Poláci jet. Nebo si zavolejte do Polska,“ řekla na náš přímý dotaz ohledně možného opatření mluvčí pardubické policie. Je až zarážející tento přístup policejních mluvčích, které tím tak trochu kazí dobré jméno pardubické policie…

Střet s chuligány by navíc mohl přijít v době, kdy mají pardubičtí muži zákona plné ruce práce s dostihovým víkendem a vrcholícími Městskými slavnostmi. S podrobnostmi o rizikovém fotbalovém utkání, bezpečnostními radami a doporučeními přitom přišla pražská policie na svém webu s tím, že spolupracuje se svými kolegy z ostatních krajů. Škoda pro nezasvěcené lidi, kteří se v sobotu či v neděli dopoledne chystají z pardubického nádraží někam cestovat. Aspoň předběžné varování před případnými krizovými vlaky by ze strany policie neškodilo…

Podle našich informací však prý na případný průjezd Poláků přes Pardubice pořádková jednotka stavěna nebude! „Máme dostatečný počet policistů, kteří by tuto situaci zvládli. Víkend je kvůli Velké pardubické a Městským slavnostem tak hektický, že bude po městě dost policistů,“ řekl nám jeden z nich.