Na desce jsou uvedená jména pěti obyvatel Martinic, kteří narukovali do rakousko-uherské armády a na frontě padli. Ludvík Binko zahynul v roce 1915 v Haliči, Josef Kudrna padl v roce 1914 v Polsku, Jaroslav Menc zemřel roku 1915 v Tolminu, Josef Menc podlehl zraněním ve vídeňské vojenské nemocnici v roce 1915 a Václav Vávra padl roku 1915 v Haliči.

„Připomenuli jsme si dnes také statečnost a hrdinství desetitisíců vlastenců, kteří obětovali své životy za svobodu svého národa. Bojovali hrdě a statečně za československý národ s vidinou vzniku samostatného Československého státu. To je věc, na kterou by náš národ a jeho občané neměli nikdy zapomínat, čest jejich památce," uvedl prosečský starosta Jan Macháček.

Pamětní deska stojí vedle lípy svobody, kterou zde na 28. října zasadili před 48 lety. Jejímu slavnostnímu odhalení přihlíželi také potomci rodin padlých martinických rodáků. Vedle pomníku drželi stráž dobově krojovaní vojáci, kteří vypálili čestnou salvu.

Spolek Naše Martinice vznikl před rokem a snaží se oživit dění v této místní části Proseče a má velké plány i do budoucna: „Budeme se snažil získat prostředky na rekonstrukci místní požární nádrže. tady na kopcích není voda, tak aby měli hasiči dostatek vody, kdyby tu vypukl požár. Budeme tlačit na město a silničáře, aby se tu zlepšily komunikace," uvádí část plánovaných akci Michal Woff ze spolku Naše Martinice.