Povodí Labe, které vodní dílo spravuje, uspořádalo proto v sobotu 19. října den otevřených dveří přehrady, kde si mohli příchozí prohlédnout i prostory, které nejsou běžné přístupné. K prohlídce lákala elektrárna, kamenné věže, kdo chtěl, mohl po točitých schodech sestoupit do obtokové školy. Nebo si zkrátka jen užít pohled na jednu z našich nejstarších, a nutno podotknout, že i nejhezčích přehrad, která je navíc v tomto období doslova orámována pestrobarevnými listy stromů.

Po celý den tu provázel Martin Horský, odborný asistent na katedře hydrotechniky Českého vysokého učení v Praze, který má k přehradě velmi blízko. Už od raného dětství sem jezdil k prarodičům, kteří tu od roku 1941 byli zaměstnáni jako hrázní. Řemeslo se dědilo z generace na generaci, nyní je zde hrázným bratranec pana Horského.

„Velký nával jsme očekávali, protože jsme volili termín s ohledem zamykání řeky Doubravy, které se tu v ten samý den také koná. Ale i tak nás obrovský zájem příjemně překvapil," konstatoval Martin Horský, kterého potěšilo i fantastické teplé počasí, které ten den panovalo.

A nebyl sám, komu se zde líbilo. „Bydlím asi sedm kilometrů odsud, v Kněžicích, tak jsem se na přehradu přijel podívat," usmíval se Miloslav Vašíček. „Už jako malý kluk jsem tu chodil na ryby, Pařížov znám jako svý boty. Ale dnes se pouští i dovnitř a to mě zajímalo," doplnil pan Vašíček.

Na pařížovskou přehrady přijeli i manželé Úlehlovi z Prahy. „Návštěvu jsme spojili s příjemnou procházkou po okolí, je tu vážně moc hezky," kvitovali oba. Na výlet s sebou vzali i svého tatínka z nedaleké Chrudimi, který si vodní dílo také velmi pochvaloval: „Byl jsem se tu podívat několikrát, ale vždycky jsem byl jen nahoře na hrázi. Dnes jsem se poprvé mohl podívat dovnitř. Stojí to rozhodně za to."

Kdo propásl sobotní narozeniny, nemusí smutnit. Až do 15. prosince totiž probíhá v třemošnickém bývalém lihovaru výstava mapující století unikátní kamenné stavby. „Nápad uspořádat výstavu přišel v červenci, a už v té době jsem měl řadu historického materiálu sehnaného. První měsíc a půl přípravy jsem nicméně věnoval objíždění různých archivů a sběratelů. Pak teprve vznikaly všechny panely i brožura o přehradě," popisuje autor zajímavé výstavy Martin Horský.

Veronika Skřivanová