Prezidentská kolona dorazila nejprve po deváté ráno do Skutče.

Na zdejším náměstí už čekaly na Václava Klause davy lidí. Vzácnou návštěvu přivítal nejprve starosta města Pavel Novotný, který představil prezidentovi v krátkém projevu historii, současnost i budoucí plány tohoto pětitisícového města.

Prezident starostovi pozorně naslouchal a pak dodal: „Vždycky, když slyším projevy starostů, chválím, anebo se tvářím neutrálně. Skutečský starosta však se svým projevem jednoznačně vyhrál. Asi i proto, že ve Skutči opravdu je o čem hovořit. Nikdy se mi třeba ani nesnilo o tom, že ve městě velikosti Skutče může být jednou krytý zimní stadion. “

Václav Klaus pak připomněl, že se Skutčí se pojí také jedna epizoda z jeho dětství, kdy tu v padesátých letech minulého století vystoupil jako člen dětského rozhlasového pěveckého sboru. „Musím se přiznat, že teď už nezpívám,“ dodal prezident s úsměvem.

První dámě chutnaly koláčky z Jenišovic

Prezident Václav Klaus neodjel ze Skutče s prázdnou. Jako dárek obdržel například pár sportovních bot, jejich výroba patří po desítky let ke zdejší tradici. „Je to přesně moje velikost,“ libovala si hlava státu.

Václav Klaus pak ve Skutči navštívil také sídlo firmy Grano a zamířil do nedaleké Proseče. Po krátkém přivítání před budovou obecního úřadu odpovídal prezident na otázky zástupců samospráv okolních obcí v zasedací síni prosečského obecního úřadu. Později věnovala hlava státu dlouhé minuty svého pečlivě rozvrženého programu setkáními s prosečskými občany. Podepisování památníků a fotografování nebralo konce, přesto stihl Václav Klaus krátce navštívit také prosečský podnik na výrobu dýmek.

Po několika desítkách dalších minut zamířila prezidentova kolona do Nových Hradů, kde byl pro hlavu státu připraven oběd i prohlídka zdejšího muzea velocipedů.

Program Václava Klause pokračoval odpoledne návštěvou Luže, kde prezident zavítal do Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé v Košumberku. I tady se hlava státu s mnohými klienty osobně pozdravila a pozorně si prohlédla část venkovního areálu léčebny.

Návštěva Václava Klause a jeho paní poté pokračovala v Jenišovicích. Tedy v obci, jež byla nedávno vyhlášena Obcí roku Pardubického kraje. Hlavu státu přivítali Jenišovičtí před zdejším obecním úřadem bohatě pocukrovanými koláčky, nad jejichž lahodnou chutí se rozplývala především prezidentova manželka Livie.Pardubický hejtman Radko Martínek, který prezidenta na jeho cestě po kraji doprovází, označil Jenišovice za obec s příkladnou venkovskou komunitou.

Jenišovický starosta Petr Pitra seznámil hlavu státu s obecní historií a současností a pozval prezidenta na krátkou besedu s občany. Na ní se prezident krátce zmínil rovněž o současné politické a ekonomické situaci země. Těžištěm jeho otázek a odpovědí však nebyla současná předvolební zápletka, v ohnisku prezidentova zájmu byly především strasti a radosti jenišovických obyvatel.

Zdejší zemědělce například trápí klesající výkupní ceny mléka a prezident poctivě odpovídal i na další podobné otázky. „Jsem rád, že mám během své návštěvy šanci na takovouto přímou komunikaci s lidmi naší země. Vím dobře, že sezením na Hradě bych všechno moudro nezískal,“ uvedl mimo jiné Klaus.

A prezidentova manželka dodala: „I kdyby Jenišovice nevyhrály v celostátní soutěži Obec roku, u mě jste vyhráli jednoznačně. Jednak krásnou fanfárou, ale také těmi báječnými koláči. A hned si ještě jeden vezmu,“ usmívala se Livie Klausová.

Také v Jenišovicích obdržel prezident na závěr své návštěvy celou řadu drobných dárků. Jako praktická žena se tu opět projevila prezidentova choť, kterou snad ze všeho nejvíc potěšil igelitový pytel s několika kilogramy v okolí vypěstovaného máku. Václav Klaus si v Jenišovicích prohlédl i malou výstavu hasičské techniky, projel se historickým hasičským vozem a seznámil se s historií zdejšího hasičského sboru. Kolem páté hodiny se pak vydala kolona s prezidentem a jeho doprovodem zpět do Pardubic. Návštěva Václava Klause v Pardubickém kraji bude ukončena ve středu.