Jednou z možností, které se nabízejí, je studium gymnázia. S touto možností jsou úzce spojené další otázky: Proč zrovna gymnázium? A má moje dítě předpoklady úspěšně absolvovat přijímací zkoušku, potom vyhovět požadavkům studia na gymnáziu a složit zde maturitní zkoušku?

Proč zrovna gymnázium? Protože – jak nám mnozí naši bývalí studenti potvrzují – svým absolventům usnadňuje přijetí na vysoké školy a také začátek studia, zkušenosti jsou jasné, přechod z gymnaziální na vysokoškolskou formu studia není pro většinu absolventů díky nadprůměrné přípravě, kterou si z gymnázia odnášejí, problém.

A proč už po páté třídě ZŠ? Důvod je stejný a navíc se k němu může připojit i další – přechod k středoškolské formě studia je po absolvování nižšího stupně gymnázia snazší a  plynulejší. Víceletá gymnázia také umožňují nadaným dětem vzdělávat se více do hloubky, protože rozdíly mezi žáky jsou na gymnáziu výrazně menší než na základní škole.

A má moje dítě předpoklady úspěšně absolvovat přijímací zkoušku, potom vyhovět požadavkům studia na gymnáziu a složit zde maturitní zkoušku? Na tyto otázky už mnozí potenciální zájemci o studium na Gymnáziu K. V. Raise v Hlinsku znají odpověď, pokud absolvovali přípravné kurzy, které zde probíhaly od listopadu do ledna. Při nich si budoucí studenti vyzkoušeli typy přijímacích úloh a při rozboru poznali, jak si s nimi, pokud v nich chybovali, příště lépe poradit, a cenné jistě pro mnohé bylo poznat i prostředí naší školy a  některé své budoucí vyučující.

Zkoušky nanečisto proběhnou na Gymnáziu v Hlinsku 30. ledna 2017, po nich bude následovat další přípravný kurz, ve kterém s žáky rozebereme jednotlivé úkoly a podáme další cenné rady, a tak ani pro ty, kteří zaváhali a zkoušek nanečisto ani přípravných kurzů se nezúčastnili, ještě není pozdě.

Termín přijímacích zkoušek na střední školy letos připadá na 12. a 19. 4. pro čtyřletý a  18. a  20. 4. pro osmiletý obor studia.

Dagmar Kantůrková