Zkoušky nanečisto mají žákům nabídnout všechny střední školy zřizované Pardubickým krajem. Zmíněné doporučení se tedy netýká například soukromé chrudimské Střední školy Bohemia a Hotelové školy Bohemia, kde ostatně nedojde ani na dubnovou ostrou verzi zkoušek v podobě písemných testů. Rozhodujícím kritériem pro přijetí tu budou výsledky dosažené na ZŠ, dobrý zdravotní stav doložený lékařským potvrzením a zájem o obor dokladovaný ze základní školy.

Premianti bez nervů

Zkoušku nanečisto nepořádá ani Gymnázium Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči. „Studenty s prospěchovým průměrem do 1,5 přijímáme automaticky. O přijetí ostatních rozhodne škola na základě předchozího osobního pohovoru," vysvětluje zástupce ředitelky gymnázia Luděk Netolický.

Na „krajských" školách se ale zkoušky nanečisto uskuteční, a to zhruba měsíc před vlastní přijímací zkouškou.

Na váhání není čas

Na SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim se zkoušky nanečisto konají 5. března. „Žákům mohu účast na nich jedině doporučit. Uchazeči si při nich s předstihem a bez zbytečné nervozity nejlépe ověří, jak na tom opravdu jsou. Do termínu ostrých zkoušek se pak mohou pokusit své znalosti ještě zlepšit," říká ředitel školy Jaroslav Kořínek.

Zkoušky nanečisto probíhají formou testů z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů. Jde vlastně o ostré verze testů z minulých let. Účast při zkoušce nanečisto je třeba školám předem hlásit a zaplatit i zhruba stokorunový poplatek.