Nové plochy navazují na stávající sousedící průmyslovou zónu, ve které již působí například výrobní družstvo invalidů Dipro, dřevozpracující firma Klinsky & Co nebo firma Odehnal a syn, zabývající se výrobou a pokládkou dřevěného šindele. Všechny nové pozemky se nacházejí na severu města po levé straně při výjezdu ve směru na Bor u Skutče.

„Zájem ze strany možných budoucích investorů už tady je. Momentálně jednáme se dvěma zájemci, avšak jednání zatím nedospěla tak daleko, abych mohl firmy jmenovat,“ předeslal starosta města Jan Macháček. „Jisté ale je, že i pokud by tato jednání dopadla úspěšně, v rozšiřované průmyslové zóně ještě zůstanou k dispozici další volné pozemky,“ dodal starosta.

Za léta příprav se městu předběžně ozvalo několik potenciálních kupců. „Někteří ve svém záměru setrvali, jiní myšlenku na usídlení v průmyslové zóně opustili a další firmy nás kontaktovaly nově. Obsazení zóny zřejmě bude během na dlouhou trať, ale s tím počítáme. Nicméně chceme být připraveni, protože pokud se má Proseč rozvíjet, vytvoření nových pracovních příležitostí je pro to nezbytnou podmínkou. Proto si nepřejeme, aby v rozšíření průmyslové zóny vyrostla jen nějaká skladiště, ale aby zde byly především takové provozy, které nabídnou nová pracovní místa,“ uzavírá starosta.

Ještě lepší zaměstnanost

„Já bych to uvítala, i když co se týká zaměstnanosti, myslím, že na tom Proseč, jako dvoutisícové město, není vůbec špatně. Čím ale víc práce, tím ale lépe,“ okomentovala záměr města Petra Křiklavová, pracovnice jednoho z podniků, který sousedí s pozemky budoucí průmyslové zóny.

Využití pozemků pro rozšíření průmyslové zóny zastupitelé definitivně stvrdili v roce 2015 v novém územním plánu Proseče a vloni byly zahájeny práce na studii, která řeší rozparcelování průmyslové zóny s ohledem na stávající inženýrské sítě a její možné budoucí využití. Na základě této studie pak město letos zahájilo jednání se společností ČEZ kvůli nutné přeložce části vysokonapěťového vedení.

Pozemky bude nutné ještě vybavit inženýrskými sítěmi. Náklady na zasíťování by neměly překročit dva a půl milionu korun.