Chrastečtí se potýkají se vznikem černých skládek dlouhodobě. „Většina skládek vzniká po setmění nebo před svítáním, nepořádníci jsou opatrní, aby jejich počínání nikdo neviděl," poznamenala starostka města Martina Lacmanová. Zároveň však upozornila, že šance na jejich dopadení se teď přece jen zvyšuje, neboť do Chrasti už zajíždějí za svými povinnostmi hlídky nově vzniklé hrochovotýnecké městské policie, která podepsala s místní radnicí smlouvu o spolupráci. „Strážníkům jsme přímo vytipovali nejvíce postižené lokality u Chrašického rybníka a kolem Horeckého rybníka, kde bychom hlídky rádi viděli častěji," doplňuje starostka.

Hrochovotýnecká městská policie dohlédne i na pořádek v Rosicích, neboť i s touto obcí má uzavřenou smlouvu. Rosický starosta Luboš Netolický nicméně upozornil, že nejvýraznější činnost prozatím neznámého nepořádníka lidé evidují v příkopě u silnice na Řestoky, vlastně již těsně mimo katastr obce. „Zde se celkem pravidelně objevují igelitové tašky a obaly plné odpadů," vysvětlil starosta.

Vrchní strážník hrochovotýnecké městské policie Pavel Kouba dodal, že novelizované předpisy nyní umožňují udělit původcům černých skládek až pětitisícovou pokutu na místě. „Ve správním řízení je to dokonce až 70 tisíc korun," varuje Pavel Kouba.