Chrudim - Česká Třebová 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky: Kišš, Urban, Plch, Zrůst, Ježek Janda, Jindřich.

Slavnostní buly vhodila legenda pardubického, ale i československého hokeje Vladimír Martinec.

Úvod zápasu patřil hostujícím Kohoutům, kteří napadali svého soupeře již v jeho obranném pásmu. Zlobili hlavně Jindřich s Fúzikem, před Amenta se nebezpečně dostal i Zítka a střelu Hemského zblokoval jeden z domácích obránců. Chrudimští o sobě dali za deset minut vědět pouze Králíčkem, který ale v souboji s gólmanem Nimmerrichterem také neuspěl. V 11. minutě se nevydařila akce dvojici Novák Ježek, ale vzápětí již stadion vybuchl radostí, když Vlčkovo vyloučení potrestal z přihrávky Zrůsta Kišš. Hosté byli stále zlobivější, naopak Chrudimští z méně příležitostí ani ze skrumáží před brankou soupeře nic nevytěžili. Prostě Kohouti do Orlice šli, ta byla pod tlakem a z toho také pramenily chyby. Z úst domácího trenéra padla poznámka: „Potřebovali bychom maséra, aby nám ty nohy rozmasíroval."

A jako kdyby tuto poznámku jeho svěřenci slyšeli. Nejprve to ale byli Českotřebovští, kteří ve 21. minutě dvakrát Fúzikem zle zatápěli před Amentem. Z prvního pozdravu dokonce zabránil jistému gólu jeden z obránců. Nato už se dostávali stále více do hry domácí. Novák vyprášil Nimmerrichterovi betony a pozdrav Ondřeje Poláka vyrážel gólman špičkou brusle. Drama pokračovalo. Novákovi nevyšlo v oslabení sólo, naproti tomu střelu Dítěte Ament pokryl. Ten se vyznamenal i po vydařeném úniku Fouska po křídle, s jehož dělovkou si rovněž poradil. V polovině zápasu po vyhraném buly nečekaně vypálil Urban (as. Plch) a stav byl 2:0. Hosté mohli odpovědět krátce poté v početní výhodě, Ament však střelu Vlčka vyrazil a Jindřich naštěstí kotouč za jeho záda nedoklepl. Ve 34. minutě předvedli Chrudimští akci jako z učebnice, na jejímž konci našel Kišš excelentně Plcha a radost byla na světě potřetí. O tři minuty později měli domácí výhodu další přesilovky, ve které nedotáhl pěknou akci do gólu Dobiáš. Následně ale přišlo zaváhání Dvořáka na modré, po němž následoval rychlý brejk Jandy. Při pokusu o zakončení byl zahákován a nařízené trestné střílení sám postižený blafákem do bekhendu proměnil 3:1. „Dnes to není o hokejovosti, musíme to ubojovat," byla slova trenéra Fibigera.

Zatímco první dvě třetiny vyzněly, co se týče vyloučení, celkem přijatelně (poměr 3:4), závěrečná část přinesla urputný boj, ve kterém trestné lavice téměř nevychladly. Ve 44. minutě svitla pro Kohouty velká naděje, když v přesilovce uspěl Jindřich a kontaktním gólem dal zápasu další „grády". Jenže o tři minuty později přinesla početní výhoda radost z gólu i pro Chrudimské Zrůst (as. Králíček) 4:2. Z mnoha trestů pak „vyniklo" pět minut + trest ve hře pro Poplera, který dal kapitánu domácích Kiššovi „hlavičku". Bojovný tým České Třebové se ale nevzdával. V 55. minutě projel kluzištěm Dítě, puk však schoval do své lapačky Ament. O chvíli později dopadl stejně i pozdrav Poskočila. V čase 59:36 si vyžádala lavička hostů oddechový čas, odvolala brankáře, ale místo snížení inkasovali při power play tři vteřiny před závěrečnou sirénou z hole Ježka pátý gól.

Stav série je tak 2:1 na zápasy, další duel je programu v neděli na ledě České Třebové.

Sestavy HC Chrudim: Ament Urban, Dvořák, Budinský, Zrůst, Vích, Turčani, Švadlenka, Kalous Kišš, Plch, Dobiáš Králíček, Ježek, Novák Seidler, O. Polák, Cvrček Ondráček, Kopečný, Jan Polák. HC Kohouti Česká Třebová: Nimmerrichter Řehák, Krejnus, Popler, Lesák, Poskočil, Matys Zadina, Vlček, Hemský Fúzik, Jindřich, Fousek Zitka, Janda, Dítě.

Řekli pro Chrudimský deník

Co přivedlo Vladimíra Martince na hokej do Chrudimi? „Trenér domácích mě požádal, abych přijel vhodit buly a abych se podíval, jak vypadá semifinále Krajské ligy mužů, protože to má už nějakou úroveň."

A co dělá Vladimír Martinec v současné době pro hokej? „Pracuji v pardubickém klubu jako šéftrenér, spíše jako poradce. Když někdo potřebuje nějakou pomoc, snažím se mu vyhovět."

Jiří Fibiger, trenér HC Chrudim: „Skutečně jsme museli ten zápas ubojovat. Dostali jsme kontaktní gól na 3:2 a tak došlo přesně na má slova před poslední třetinou. Ve všech utkáních série jsou emoce, určité fauly, prostě všechno, co k play off patří. Myslím si, že takhle by to mělo vypadat."

Tomáš Topol, trenér HC Kohouti Česká Třebová: „Nám opět nevyšel zápas, máme strašně moc vyloučených. Rozhodly první dvě třetiny, kdy jsme měli spoustu šancí, ale góly jsme prostě nedali. Já jsem se na celou sérii těšil, myslel si, že to bude o hokeji a ne o tom, že domácí budou simulovat a skákat po ledě jak oskaroví herci. My samozřejmě nemáme doma co ztratit, proto svoji hru trochu změníme, budeme hrát vabank a bude to hodně tvrdý. Vždyť půjde o všechno. Věřím, že se sem do Chrudimi vrátíme k pátému zápasu."

JAROMÍR DOLEŽAL