Funkce ředitele Regionálního muzea v Chrudimi se v dubnu ujal historik umění Zdeněk Konečný. Jednatřicetiletý vítěz výběrového řízení ve své nové funkci vystřídal Danu Krouželovou, která opustila vedoucí post z rodinných důvodů. 

Zdeněk Konečný je vysokoškolsky vzdělaný pedagog a dosud působil na Střední pedagogické škole a Vyšší odborné škole v Litomyšli, kde vyučoval společenské vědy a dějepis. Má zkušenosti s čerpáním z evropských fondů. Je také dramaturgem a organizátorem Open air festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové. K hlavním úkolům nového ředitele patří přestěhování depozitáře muzea do objektu bývalého učiliště pod Plochou dráhou a zřízení expozice malíře Alfonse Muchy v prostorách muzea.

Do práce dojíždí

Nový ředitel ochotně odpověděl Chrudimskému deníku i na několik otázek týkajících se jeho soukromí.

Víme, že jste působil v Hradci Králové a v Litomyšli. Kde jste se ale narodil? Kde žijete?
Narodil jsem se v Moravské Třebové. Bydlím v Hradci Králové, takže dojíždím.

Jaké máte další zájmy, záliby a koníčky?
Mezi mé největší záliby patří cestování. Navštívil jsem řadu evropských zemí a podíval jsem se i do severní Afriky. Dál jsem se zatím nepouštěl. Snad k tomu časem dojde. Dalším mým koníčkem je ale hudba.

Jaká konkrétně? Takzvaná vážná hudba, rock, jazz? Nebo snad něco jiného?
Takhle to specifikovat neumím. Mám prostě rád hudbu, nejsem žánrově vyhraněný.

Hrajete sám na nějaký hudební nástroj?
Nehraji.

A jak jste na tom třeba s domácími zvířaty? Máte psa, kočku?
Ne, nemám. Nechovám žádné domácí zvíře.

Chtěl byste něco vzkázat našim čtenářům nebo obecně lidem na Chrudimsku?
Využiji této příležitosti, abych veřejnost upozornil, že od 23. dubna dočasně přerušíme poskytování badatelských služeb. Budeme totiž stěhovat náš archiv právě do již zmíněného objektu pod Plochou dráhou. Organizačně půjde o velmi náročnou záležitost, vždyť naším úkolem bude mimo jiné přestěhovat přibližně půl kilometru knih.

Zdroj: Youtube