„Skoro všechno podražilo. Máslo stojí dost peněz, nejvíc mi ale vadí poměrně drahý chléb a bílé pečivo. U těchto výrobků mi připadá být nárůst nejcitelnější,“ přemýšlí zdejší zákaznice Zdena Havlová.

Pryč jsou doby, kdy lidé nákupem pečiva přilepšovali třeba i domácímu zvířectvu. Vždyť obyčejná houska stojí nyní téměř desetkrát víc, než za kolik ji mnozí nakupovali po většinu svého života.

Čtyřčlenná rodina teď zaplatí za chléb a za křupavé rohlíky až okolo padesáti korun denně. Musí si však nechat zajít chuť na kaiserky, dalamánky a další pekařské speciality. Do peněženky sahají hlouběji i ty hospodyňky, které rády samy něco dobrého napečou. Vždyť hrubou i hladkou mouku nabízel včera slatiňanský obchod za 13,90 Kč za kilogram, cena mouky polohrubé přesahovala dokonce o třicet haléřů hranici čtrnácti korun. Pečení navíc prodražují i stále rostoucí ceny elektřiny.