Od pondělí začne celoplošná deratizace Ronova nad Doubravou. Město sice nepřipomíná pověstné město Hameln, ale podle starosty Miroslava Žítka se objevují zprávy o přemnožení potkanů, a proto je třeba deratizaci provést.

„Těžko se ty náznaky přemnožení určují, ale když se začnou objevovat na otevřených plochách a jsou po nich vidět vykousané a vyhrabané díry, tak už by mohli být nebezpeční. Takové signály tu jsou, obyvatelé potkany spatřují častěji," říká Miroslav Žítek.

Deratizátoři proto projdou všechny objekty v majetku města a do sklepů nakladou přípravek na hubení hlodavců. „Bude se procházet i páteřní kanalizační řad a kontrolovat, jestli někde nejsou otvory od potkanů. Bude se ošetřovat i čistička odpadních vod v majetku Vodárenské společnosti, která se k deratizaci připojuje," uvádí Marie Zavadilová z firmy EKOSAN servis, která deratizaci v Ronově provádí. Obyvatelé města si budou moci na radnici koupit nástrahy i do svých sklepů.

„Myší zob"

Jed je pro hlodavce velmi lákavý. Většinou se používají tři příchutě, a to podle toho, v jakém prostředí se škůdci hubí. „Například v pekárně použijeme rybinu, v masně naopak cukr. Standardně nejpoužívanější je masokost, která potkany láká. Přípravek však obsahuje také hořčinu, aby odradila kočky, psy nebo malé děti," vysvětluje Marie Zavadilová.

V granulích je podle ní obsaženo velmi malé množství jedu, které hlodavce zahubí, ale dítěti či psovi neublíží.

Deratizace bude ronovskou pokladnu stát okolo 25 tisíc korun. „Předpokládáme, že by se tu mohlo zdecimovat 60 až 70 procent hlodavců. Za dva týdny provedeme kontrolu," dodává Marie Zavadilová.

LUKÁŠ VANÍČEK