Kromě běžných provozních výdajů určených na správu a údržbu města počítá návrh také s několika významnějšími investicemi. Nejdůležitějšími budou podle starosty Petra Řezníčka ty akce, jež navážou na investice z letošního roku. „To znamená například statické zajištění severní hradby města a dál se do příštího roku překlápí i výstavba tribuny na stadionu v Novoměstské ulici. Objemově úplně největší akcí bude dokončení úprav venkovních prostor v oblasti Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM)," řekl starosta. Připomněl pak, že půjde o oblast od kruhové křižovatky u hotelu Bohemia přes část chodníků v ulici Čs. armády, pravostrannou část chodníků v ulici Palackého a dojde rovněž na kompletní opravu ulice Přemysla Otakara.

Oprava severní hradby si vyžádá přibližně osm milionů korun, do tribuny bude třeba investovat kolem deseti milionů a zmíněná část projektu IPRM spolkne významných 37 milionů korun.

Na očekávané dokončení první části obchvatu má ještě navázat výstavba cyklopěší stezky spojující chrudimskou křižovatku u plynárny s nedalekým Vestcem. „Toto dílo je ale vázáno na investici Pardubického kraje, kdy má kraj podle připraveného projektu uskutečnit kompletní rekonstrukci Dašické ulice. Půjde o úsek od kruhové křižovatky na sjezdu z obchvatu až k železničnímu přejezdu u společnosti Mercia," připomněl starosta.

Město počítá i se zhruba milionovou částkou na údržbu a rozvoj městské zeleně a myslí například i na opravu markovické ulice V Zahrádkách.

Další projekty, které Chrudim připravuje, zřejmě přejdou do roku 2016. V budoucnu se počítá s cyklostezkou do rekreační oblasti Podhůra, radnice nechává zpracovat dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení a začne vykupovat některé pozemky. Na výstavbu chce získat dotaci z dotačního programu integrovaných územních investic (ITI) nebo Státního fondu dopravní infrastruktury. Na Podhůře by také mělo vzniknout Informační a vzdělávací centrum, z velké části by mohlo být financováno z ITI nebo Státního fondu životního prostředí.

V příštím roce se zřejmě Chrudimáci nedočkají ani chystané rekonstrukce smuteční síně. Podle mluvčí radnice Sylvy Drašnarové představuje v tomto případě určitou komplikaci negativní stanovisko Vodárenské společnosti Chrudim kvůli vypouštění dešťových vod z přilehlého parkoviště do kanalizační sítě. Věc tedy bude potřeba ještě dořešit doplněním projektové dokumentace. Například v tom smyslu, že bude část dešťové vody jímána do retenčních nádrží nebo tak, že bude zajištěno její alespoň částečné vsakování do zeminy.

O návrhu rozpočtu bude rozhodovat nové chrudimské zastupitelstvo 15. prosince. Otázkou ale zůstává, zda rozpočet projde, neboť vedení radnice dosud nedisponuje v zastupitelstvu potřebnou koaliční většinou. „Já ale věřím, že pro rozpočet zvednou ruce i někteří další zastupitelé," nechal se po pondělním zasedání rady města slyšet první chrudimský místostarosta Miroslav Tejkl.