Nepříjemnou skutečnost objevil starosta Miřetic Jaroslav Chour, který chodí osobně ráno i večer oplocené dětské hřiště odemykat a zamykat. Podle poničeného plotu v blízkosti brány je zřejmé, že nezvaní návštěvníci použili při vstupu tuto cestu. Věcí se začala zabývat Policie ČR, jež byla na místo přivolána.
Vandalové ovšem nezničili jen samotnou trampolínu. Utrhli a zmačkali také ceduli s jízdními řády u autobusové zastávky stojící v těsné blízkosti hřiště.

Škoda sedmi tisíc

„Trampolína vzala zřejmě za své v noci po taneční zábavě. Myslím, že se ji někdo nejdřív pokoušel ukrást. Jenže byla přivázaná k zemi a zajištěná řetězem. Zloději nebo zlodějům proto krádež nevyšla. Tak trampolínu alespoň zničili," přemýšlí miřetický starosta Jaroslav Chour.
Hřiště v Miřeticích bylo slavnostně otevřeno teprve 18. srpna. Jeho vybudování přišlo na 670 tisíc korun. Čtyři sta tisíc z této částky tvořila dotace. Zbytek, v němž jsou zahrnuty i náklady za oplocení objektu, zaplatila obec ze svého rozpočtu.

„Zkusíme zajistit část opravy svépomocí, ale nevíme, jestli se nám podaří sehnat náhradní oblouky. Nechceme a nemůžeme použít jakýkoliv náhradní materiál a riskovat, že trampolína nevydrží obvyklou zátěž. Prvky na dětském hřišti musejí mít i příslušný certifikát," dodává starosta.
Zničená trampolína stála sedm tisíc korun, částka tak rozpočet obce neohrozí. Miřetičtí jen doufají, že nebudou řešit následky vandalizmu i nadále každé tři týdny.

Elán zničit nelze

Zloději ani opilí vandalové však zřejmě nemohou vzít Miřetickým elán, s nímž plánují další rozvoj hřišť a obecních sportovišť. Už teď zde mají k dispozici projekt na vybudování nového multifunkčního hřiště. Ke stávající fotbalové ploše by tak mělo přibýt hřiště na nohejbal, na volejbal, na tenis a na malý fotbal. Chybět na něm nebudou ani koše na košíkovou. O dotaci na zbudování nového hřiště požádá Tělovýchovná jednota Tatran Miřetice ještě během letošního září.