„Ani tentokrát se neobejde bez výrobků dětí, jejich rodičů a učitelek z místní mateřské i základní školy. Od šikovných sousedů nabízíme k prodeji jejich moc pěkné výrobky. Nabízíme Svídnickou keramiku, perníkové betlémy, svíčky," popisuje nazdobený hrad jeho kastelánka Hana Truncová s tím, že budoucím návštěvníkům doporučuje přijít nejpozději do půl čtvrté. Brána se zavírá o páté, tak aby měli všichni čas si celý interiér projít.

„Opravdu velkou radost mám i z vánočně vyzdobeného sklepení, které jsme jednotně nazvali Nebe, peklo, ráj. Už vstup do něho je vyzdoben díky dětem ze základní školy v Hamzově léčebně, která se k nám nově přidala. Střed jsem si přeměnila do pekelnického prostředí. Závěr upravili místní junáci. Nad tím ve zvonové síni jsou nově vystavené paroží od jelenů a srnců, kolem opět vánoční výzdoba," píše kastelánka.

Ani o kulturu nebude na hradě nouze. V neděli 11. prosince se v jeho zdech odehraje Krkonošská pohádka a herci přijedou z Domova na hradě Rychmburk. Ti zde v minulých letech s velkým úspěchem sehráli například vlastní nastudování pohádky Mrazík.

„My si mysleli, že tady jsou jenom ruiny, ale co toho tu máte – hradní muzeum v purkrabství, lapidárium, zastřešenou renesanční část se zvonovou síní a původní hrad se sklepy a vše ještě takhle vánočně vyzdobené. To je pro nás fakt velké překvapení," cituje Hana Truncová překvapené návštěvníky, kteří po prohlídce většinou nešetří chválou.

Košumberk také během zimy obývá stálá hradní posádka. Ozbrojenci to však nejsou. Ve sklepích pod hradní vyhlídkou není stále osvětlení, takže se v nich usídlilo zhruba třicet netopýrů, kteří zde přezimují a lze je zahlédnout.