„On se také na věc jinak dívá ten, jemuž leží půda ladem a rád se jí zbaví a jinak to vidím já, když na půdě hospodařím, letos například s řepkou olejkou. Dal bych raději přednost výměně za jiný, srovnatelně úrodný a dobře dostupný pozemek. Výstavbu silnic, po nichž se bude jezdit možná i další stovky let po nás, chápu a vlastně vítám, pro mě ale výkup není dobrým řešením. Otázkou je, zda náš stát pozemky k výměně vůbec má," přemítá sedlák, na něhož se zatím nikdo kvůli prodeji či směně půdy neobrátil. „Ředitelství silnic a dálnic mě ještě vůbec neoslovilo," upřesňuje muž.

Dokončení druhé části chrudimského obchvatu má přinést úlevu především lidem ve Slatiňanech, takže slatiňanská radnice, stejně jako ta chrudimská, uzavřela se státem dohodu, že mu při jednání s majiteli podle svých možností pomůže.

Ale ani radnice ještě s majiteli nejednala. „ŘSD nám dosud nepředalo soupis majitelů konkrétních pozemků," říká slatiňanský starosta Ivan Jeník, podle něhož teď všichni zřejmě čekají na zákonné určení reálnějších a v praxi lépe využitelných výkupních cen.

„Možnost případného vyvlastňování se mi příliš nelíbí. Takový proces by se nejen vlekl, ale zřejmě i prodražoval. Získání půdy třeba jen v hodnotě několika stokorun by totiž mohly provázet až mnohatisícové soudní výlohy," dodal Ivan Jeník.