„Vyhláška obsahuje standardní věci, abychom mohli nějakým způsobem regulovat třeba volné pobíhání psů nebo rušení nočního klidu po desáté hodině. Dosud to nebylo nijak upraveno a ti lidé nebyli postižitelní," vysvětlil starosta Luže Radek Zeman.

Klidné město

I když v Luži vyhláška chyběla, město až tak nebylo rájem hříchu a nepokojů. Nejčastějším problémem byli především pobíhající psi. Noční hulákání se ozývalo sporadicky, a to zejména v létě.

„Spíše je to taková prevence. Když občané vědí, že vyhláška existuje, tak si dávají větší pozor. Myslím si, že ji přijali bez problémů," konstatoval starosta.

Vytvořit samotný text netrvalo po technické stránce dlouho. Každou vyhlášku kontroluje ministerstvo vnitra, aby byla v souladu se zákonem. Úředníci mají k dispozici základní mustr a na požádání jej poskytují každé obci, která si už jen doladí konkrétní detaily.

Debaty o tichu

„Základní kostra byla hotová hned. Následně se spíš debatovalo o specifických detailech. Třeba o dodržování klidu během víkendu, kdy se nesmí řezat dřevo nebo sekat tráva," doplnil starosta Luže.

Luže podle Radka Zemana ve vyhlášce žádná velká specifika nemá. Nejdiskutovanějším tématem bylo dodržování hlukového klidu o víkendu.

„Návrhy se velice lišily. Někteří navrhovali klid během celého víkendu, druhé hlasy chtěly nechat oba dny neomezené. Našel se kompromis, že v neděli od šesti do dvanácti bude ve městě klid," dodal lužský starosta.

LUKÁŠ VANÍČEK